Svet

Predsednica Slovačke: Podrška Ukrajini bi mogla da opadne

Čak 39 odsto Slovaka smatra da su NATO i SAD odgovorni za rat u Ukrajini, a podrška Alijansi manja je nego u većini drugih članica vojnog saveza
Predsednica Slovačke: Podrška Ukrajini bi mogla da opadnewww.globallookpress.com © Jürgen Heinrich, via www.imago

Slovačka predsednica Zuzana Čaputova izjavila je da bi javna podrška za pomoć Ukrajini u toj zemlji mogla da bude smanjena zbog vanrednih septembarskih izbora, kao i zbog dezinformacija povodom tog pitanja.

"Postoji sve veći jaz između odluka koje donosi država na osnovu naših vrednosti i nacionalnih interesa i stava građana", rekla je Čaputova na konferenciji za novinare i dodala da početak izborne kampanje neće pomoći da se poboljša situacija.

Slovačka je dosledno podržavala Ukrajinu dok je na vlasti bila vlada desnog centra koja je pala krajem prošle godine i čije stranke, prema rezultatima anketa, imaju manju podršku od stranke bivšeg premijera Roberta Fica koja se protivi upućivanju veće vojne pomoći Kijevu, preneo je Rojters.

Prema anketi, koja je sprovedena u decembru, 39 odsto Slovaka smatra da su NATO i SAD odgovorni za rat u Ukrajini dok je podrška NATO-u u Slovačkoj manja nego u većini drugih članica tog vojnog saveza, pokazalo je istraživanje Alijanse.

Bivši premijer Fico je rekao da su rat započeli "ukrajinski fašisti" 2014. godine i da nema šanse da Ukrajina povrati Krim.

Na izborima u septembru devet partija ima šansu da osvoji mesta u slovačkom parlamentu, pokazala je anketa agencije IPSOS. Međutim, čak i ako Fico dobije najveći broj glasova, možda će mu biti teško da pronađe koalicione partnere izvan krajnje desničarske republikanske stranke, ukazao je Rojters.

Slovačka je primila desetine hiljada ukrajinskih izbeglica, a Kijevu je poslala i vojnu pomoć, uključujući avion lovac MiG-29.

image