Rusija

Mišustin: Pred Rusijom i Belorusijom je svetla budućnost u novom multipolarnom svetu

Na današnjem sastanku potpisan je dogovor koji će garantovati prosperitet Savezne države, a jedna od dogovorenih odluka je plaćanje u ruskim rubljama
Mišustin: Pred Rusijom i Belorusijom je svetla budućnost u novom multipolarnom svetu© посткомсг.рф

Pred Saveznom državom Rusije i Belorusije je velika budućnost u novoj multipolarnoj međunarodnoj arhitekturi, rekao je premijer Rusije Mihail Mišustin na sastanku Saveta ministara država Saveza.

Na dnevnom redu sednice Saveta ministara bilo je sumiranje rezultata razvoja trgovinsko-ekonomske saradnje u protekle dve godine, razmatranje sprovođenja sporazuma o produbljivanju ekonomske integracije, jačanje interakcije u oblasti istraživanja svemira, kao i razgovor o strategiji naučnog i tehnološkog razvoja Rusije i Belorusije.

Prema rečima Mišustina, pod pritiskom sankcija, Rusija i Belorusija su preduzele zajedničke mere da neutrališu negativne posledice.

Naime, Rusija je podržala Belorusiju u jačanju ekonomske stabilnosti i obezbeđeno je snabdevanje energentima, kazao je premijer Rusije.

Industrijska saradnja raste, trenutno se realizuje 20 zajedničkih projekata u najpopularnijim oblastima, posebno u elektronici i mašinstvu, rekao je on.

"Naš glavni zadatak je podizanje životnog standarda građana Rusije i Belorusije, razvoj naše ekonomije, formiranje jedinstvenog prostora na principima otvorenosti, transparentnosti i međusobnog poverenja. Ruska i beloruska vlada aktivno sarađuju u svim ovim oblastima", naglasio je Mišustin.

Premijer Rusije je skrenuo pažnju da najbolje prakse rusko-beloruskog iskustva treba ponuditi zemljama Evro-azijske ekonomske unije i Zajednice nezavisnih država.

"Siguran sam da će zajedničke inicijative doneti praktične rezultate – pomoći će otvaranju novih radnih mesta, a korišćenje domaće opreme i mašina je dodatni benefit", rekao je Mihail Mišustin.

Uprkos sankcijama, u Rusiji i Belorusiji je obezbeđena makroekonomska stabilnost i finansijska stabilnost privrede, primetio je predsednik Vlade Belorusije Roman Golovčenko i dodao da današnji sastanak odražava želju vlada zemalja Saveza da sveobuhvatno ojačaju svoje države.

Na današnjem sastanku potpisan je dogovor koji će garantovati prosperitet Savezne države, a jedna od dogovorenih odluka je odluka o transakcijama u ruskim rubljama.

Potpisan je niz značajnih sporazuma o pretovaru naftnih derivata i drugog tereta, navedeno je u saopštenju Komiteta Savezne države.

Tokom sastanka su razmotrena glavna pitanja formiranja ujedinjenih tržišta energetskih resursa.

Prema rečima Golovčenka, međuregionalna saradnja odigrala je važnu ulogu u postizanju rekordnog trgovinskog prometa.

Ruski premijer je zahvalio beloruskim kolegama na posebnoj pažnji pri razvijanju međuregionalnih i bratskih odnosa i rekao da računa na uspeh predstojećeg Foruma ruskih i beloruskih regiona, koji će se održati u junu u Ufi.

Sastanak Saveta ministara država Saveza se održava uoči Dana jedinstva naroda Rusije i Belorusije. Na današnji dan, pre više od četvrt veka, potpisan je sporazum o stvaranju zajednice naroda. To je otvorilo novu stranicu u zajedničkoj istoriji, poslužilo kao početak izgradnje integracije u državi Unije.

image