Srpske kuće na udaru lopova na KiM

Porodica Maksimović sinoć nije bila kod kuće. Da im je dom obijen primetila je ćerka Milica kada je danas otišla da obiđe kuću svojih roditelja
Srpske kuće na udaru lopova na KiM© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Poslednjih dana lopovi haraju centralnim Kosovom i Metohijom. Sinoć je opljačkano nekoliko kuća a među njima i kuća porodice Maksimović iz Suvogo Dola, kod Lipljana.

"Sve su ispreturali. Odneli su zlato i oko 2.000 evra", kazala je Milica Maksimović za Tanjug .

Porodica Maksimović sinoć nije bila kod kuće. Da im je dom obijen primetila je ćerka Milica kada je danas otišla da obiđe kuću svojih roditelja. 

"Danas sam došla oko jedan sat ovde da otvorim kuću, trebalo je da dođu da očitaju stanje za struju i zatekla sam poluotvoren prozor, vrata su bila oštećena, jer su probali verovatno prvo tu da uđu, nisu mogli, pa su ušli kroz prozor kuhinje. Sve su ispreturali, odneli su zlato novac oko 2.000 evra", rekla je za Tanjug Milica Maksimović. 

Sreća je, tvrdi Milica, da nije sama bila u kući u trenutku pljačke sa malom decom. 

"Tata radi u centralnoj Srbiji, majka je otišla da obiđe moju sestru u Kosovskoj Mitrovici. Možda je i bolje što nikoga nije bilo kod kuće, jer ja ne znam kako bih to sa malom decom izdržala". 

Slučaj je prijavljen policiji tzv. Kosova koja je obavila uviđaj. 

Podsetimo da su pljačke ovih dana na centralnom Kosovu i Metohiji vrlo učestale.

Nepoznate osobe obile su kuću Žikice Stevića u Lapljem Selu kod Prištine i odnele lovačku pušku za koju je posedovao dozvolu i municiju.

Stević je za RTS naveo da su lopovi tokom noći ušli u kuću obivši sporedna vrata, da su ostavili ispreturane stvari za sobom i da osim puške ništa drugo nisu odneli.

Stević je rekao je i da u kući nije držao dragocenosti i novac.

Policiji je prijavio pljačku i u toku je uviđaj.

Sinoć je obijena i kuća Slavića u Lepini, kod Lipljana na samo par kilometara od Suvog Dola.  Dan posle obijanja kuće sve je očišćeno i vraćeno na mesto. Ostao je samo strah.

"Verovatno duže vreme dok nas taj strah ne prođe nećemo smeti da ostavljamo, ni samu kuću, niti bilo kog člana porodice samog u kući", priča za Tanjug Milutin Slavić.

Kuća porodice Slavić obijena je sinoć oko 21.00 čas kada je porodica otišla do obližnjeg bankomata da podigne novac. Nepoznate osobe su ušle kroz prozor.

"Sreća u nesreći je da zapravo nije pričinjena neka veća materijalna šteta, već je to samo bila provala i ostalo je par tragova od blata. Pokušali su, otvorili su doduše par fioka, gde nisu našli ništa što su mogli da uzmu i verovatno da smo ih mi zatekli na delu. Pretpostavljamo, da kada smo stigli kući, oni su tada zapravo izašli i završili tu svoju provalu", priča Milutin Slavić dodajući da, nažalost, nisu stigli da ugledaju provalnike.

Slučaj je odmah prijavljen policiji tzv. Kosova koja je izvršila uviđaj.

"Odmah smo pozvali policiju, izvršili su uviđaj i uzeli izjavu od mog oca. Nažalost, lopove nismo uspeli da nađemo, mada se tu po selu već priča da nismo mi jedini kojima se to desilo, dešava se već nekoliko puta u ovoj našoj opštini i nadam se da će policija uraditi svoj posao i da će uhapsiti počinioce koji rade ta nečasna dela", dodao je Milutin.

Ova petočlana porodica strahuje za svoju bezbednost, jer nisu prvi put na meti provalnika.

"Nije prvi put da se dešavaju pljačke, ovo je još jedna u nizu provala koja se desila. Prethodnih par puta pričinjena je veća materijalna šteta nego inače, i naravno da strahujemo, i naravno da smo svi uplašeni", istakao je on.

Porodicu Slavić u toku današnjeg dana posetila je predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić i predsednik opštine Lipljan Milan Joksimović.