Svet

Nebenzja: Lavrov bi mogao da otputuje u Njujork

Potvrđuju se sumnje ko stoji iza sabotaže gasovoda, prokomentarisao je predstavnik Rusije u UN nakon što Savet bezbednosti UN nije usvojio rusko- kineski nacrt rezolucije o diverziji na Severnom toku
Nebenzja: Lavrov bi mogao da otputuje u Njujorkwww.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Rusija ima ozbiljne i opravdane sumnje u transparentnost istraga o sabotaži na gasovodima "Severni tok", saopštio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti UN-a, prenose "RIA Novosti".

Danska, Nemačka i Švedska pokušavaju da obmanu Savet bezbednosti UN, odbijajući saradnju sa Rusijom po ovom pitanju, dodao je on.

Istakao je da se nakon današnjeg glasanja potvrđuju sumnje u to ko stoji iza sabotaže gasovoda. Nebenzja je dodao da će Moskva doneti neophodne zaključke.

"Sigurni smo da će se pojaviti detaljnije činjenice i da će biti identifikovani svi umešani u sabotažu Severnog toka, kao i da će svi detalji ovog zločina biti obelodanjeni", rekao je ruski diplomata.

Dodao je da se očekuje učešće ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova na nekoliko sednica Saveta bezbednosti u aprilu.

Nebenzja je prethodno izjavio da su Danska i Švedska odgovorile da "ispunjavanje zahteva Ruske Federacije može da ugrozi bezbednost" tih država, dok je Nemačka, kako je istakao, poručila da bi to moglo da nanese moguću štetu interesima zemlje.

Nebenzja je tom prilikom pozvao članice Saveta bezbednosti UN da podrže i budu koautori njegove rezolucije o istrazi napada na ruski gasovod.

image