Ekonomija

"Blumberg": EU traži način da članicama zabrani uvoz ruskog gasa bez uvođenja novih sankcija

Šef EU za energetiku Kadri Simson ranije ovog meseca pozvao je da se zaustave isporuke ruskog gasa, rekavši da kompanije ne bi trebalo da obnavljaju dugoročne ugovore kada postojeći isteknu
"Blumberg": EU traži način da članicama zabrani uvoz ruskog gasa bez uvođenja novih sankcijawww.globallookpress.com © Jens Büttner

Evropska unija traži način da omogući državama članicama da efikasno zabrane ruske isporuke tečnog prirodnog gasa bez uvođenja novih energetskih sankcija, piše "Blumberg".

Ministri energetike Unije spremni su da podrže predlog koji bi vladama država članica omogućio da privremeno spreče ruske izvoznike da unapred rezervišu kapacitete potrebne za isporuke, navodi se u dokumentu u koji je "Blumberg" imao uvid.

Dok bi pojedinačnim vladama i dalje bile potrebne konsultacije, uključujući i druge zemlje EU i Evropsku komisiju da bi primenile mehanizam, novi sistem bi omogućio nastavak smanjenja protoka energetskih proizvoda iz Rusije.

Očekuje se da će odobrenje stići u okviru šireg sastanka ministara danas u Briselu. Predloženu uredbu bi još trebalo da odobri Evropski parlament, koji je ponudio sopstvena rešenja za smanjenje uvoza ruskog gasa.

Zalaganje za nova ovlašćenja za blokiranje uvoza za države članice predvode Finska, Estonija, Letonija, Litvanija i Poljska. Ovaj potez je deo napora EU da ne koristi ruski gas zbog rata u Ukrajini.

Dok su tokovi prirodnog gasa u gasovodima pali na rekordno niski nivo, isporuke prirodnog gasa iz Moskve su porasle.

Šef EU za energetiku Kadri Simson ranije ovog meseca pozvao je da se zaustave isporuke ruskog gasa, rekavši da kompanije ne bi trebalo da obnavljaju dugoročne ugovore kada postojeći isteknu. Španija, najveći kupac ruskog prirodnog gasa u EU do sada, zamolila je kompanije da se ne potpisuju novi ugovori za kupovinu iz Rusije.

image