Srbija i Balkan

Kurti: Sve mora da se primeni

Aljbin Kurti kaže da ni tzv. Kosovo ni Srbija ne mogu da sprovode samo poželjne delove sporazuma
Kurti: Sve mora da se primeni© Tanjug/AP Photo/Franc Zhurda, File

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je da se sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine ne može primeniti samo delimično i da bi trebalo što brže i tačnije da se primeni, zbog čega je, navodi, i zakazan sastanak glavnih pregovarača 4. aprila u Briselu.

Upitan za reč "vanredna situacija" koju Evropska unija koristi pred novinarima, on je ocenio da ni tzv. Kosovo ni Srbija ne mogu da sprovode samo poželjne delove sporazuma.

"Sporazum se mora sprovoditi u celini, ne postoji mogućnost da se nešto sprovede, a nešto ne, kao što ne može biti jednostranog potpisivanja sporazuma ili aneksa o primeni, ne može biti ni jednostrane primene sporazuma", naveo je Kurti, prenosi "Albanijan post".

Prema njegovim rečima, rasvetljavanje sudbine nestalih je hitno pitanje.

"Kada insistiram na hitnoj primeni sporazuma, govorim o rasvetljavanju slučajeva nestalih, odnosno nasilno nestalih osoba", rekao je Kurti.

On je novinarima potvrdio da će 4. aprila biti održan sastanak glavnih pregovarača Petra Petkovića i Besnika Bisljimija i naveo da će tema razgovora biti pitanje sprovođenje već dogovorenih sporazuma.

"Glavni pregovarači će u Briselu 4. aprila razgovarati o pitanju primene sporazuma koji je već dogovoren. Postoji dogovor, sporazum postoji, javan je, i potrebna nam je njegova korektna i brza primena", rekao je Kurti.

image