Svet

"Moderni robovi": Albanski kriminalci pronašli način da ostanu u Britaniji

Od 1.068 albanskih osuđenika koji čekaju na deportaciju, svaki treći među njima tvrde da su moderni robovi kako bi sprečili da napuste zemlju
"Moderni robovi": Albanski kriminalci pronašli način da ostanu u Britanijiwww.globallookpress.com © SOLO/ZUMAPRESS.com

Više od 1.000 albanskih kriminalaca u Velikoj Britaniji pokušavaju da zloupotrebe zakone o modernom ropstvu i ljudskim pravima sa ciljem da što duže ostanu u zemlji.

Kako piše londonski "San", britanski pravni sistem suočen je sa pokušajima albanskih seksualnih predatora, prodavaca narkotika i nasilnika da izbegnu deportaciju.

List prenosi da je tek 25 građana među njima odlučilo da ne izigra sistem.

Izvori iz Ministarstva unutrašnjih poslova Velike Britanije rekli su da "šokantne" pravne prepreke sputavaju obračun da "opasnim" osuđenicima koji lutaju na slobodi.

Otkriće dolazi u trenutku kada su britanski premijer Riši Sunak i ministarka unutrašnjih poslova Suela Braverman predstavili nove zakone za "zaustavljanje čamaca sa migrantima" i suzbijanje lažnih tvrdnji o modernom ropstvu.

Alarmantne su brojke koje pokazuju da trenutno u Britaniji u zatvorima ili na otvorenom 1.068 albanskih osuđenika čekaju na deportaciju.

Otprilike svaki treći među njima tvrdi da su moderni robovi kako bi sprečili da ih odvedu. Oko 268 traži azil, dok se 95 žali na odbijene zahteve za azil. 

Samo 25 albanskih kriminalaca nema nerešena pravna potraživanja i zapravo mogu biti ukrcani u avion i izbačeni iz zemlje u svakom trenutku.

"Ovo je šokantan primer pravnih zavrzlama koje su prepreka našim timovima u sprovođenju postupka imigracije kojima pokušavamo da uklonimo opasne  kriminalce", rekao je izvor upoznat sa situacijom.

Migrantu koji tvrdi da je žrtva modernog ropstva obično se pauzira slučaj deportacije dok se njegov zahtev ne obradi.

image