Srbija i Balkan

Knežević: SANU spremna da se odazove pozivu na razgovor o KiM

Nedavno je na Odboru SANU za srpsko pitanje i Odboru za KiM pokrenuta rasprava o trenutnom pregovaračkom procesu, rekao je novi predsednik najviše naučne institucije
Knežević: SANU spremna da se odazove pozivu na razgovor o KiM© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Novi predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Zoran Knežević izjavio je da je SANU spremna da se odazove pozivu na razgovor o Kosovu i Metohiji, dodajući da je nedavno na Odboru SANU za srpsko pitanje i Odboru za KiM pokrenuta rasprava o trenutnom pregovaračkom procesu.

Knežević je za RTS rekao da se SANU već 150 godina bavi pitanjem KiM, uglavnom koristeći naučni metod i u okviru kompetencija koje ima.

"Mi smo spremni da se odazovemo i odazvali smo se pre dve godine pozivu koji je inicirao predsednik Republike. Akademija je poslala knjigu sa jednim brojem mišljenja i predloga", rekao je Knežević.

Istakao je, kako prenosi Tanjug, da će učiniti sve da Akademiji obezbedi kontinuitet sa tradicijom koju baštini.

"Kontinuitet se sam po sebi nametnuo, jer je Akademija u poslednjih osam godina postala dobro uređena institucija u kojoj ima veliki broj aktivnosti", rekao je Knežević.

Prema njegovim rečima, za novo rukovodstvo je izazov da taj nivo održi i eventualno unapredi.

"Nadam se da je iskustvo koje imamo i ja i moji saradnici neka vrsta garancije u našoj nameri da upravljamo na dobar način i da ćemo u tome i uspeti", dodao je predsednik SANU.

image