Magazin

Ciklična nega lica - revolucija u oblasti nege kože

Metoda ciklične nege ("skin cykling "), čiji je kreator Vitni Bou, ekspert u oblasti dermatologije, prava je revolucija u oblasti nege kože. Zasnovana je na četvorodnevnom ciklusu u kome se smenjuju piling, retinoidi i dva dana oporavka. Nega kože može se poistovetiti sa treningom - koliko je važan oporavak između dva naporna treninga, toliko je važno i koži dati vreme za oporavak.
Ciklična nega lica - revolucija u oblasti nege kože

Prvo veče

Ciklus večernje nege započinje se pilingom, nakon čega će u narednim večerima uslediti retinoidi, a zatim dve večeri oporavka. Piling, bez abrazivnih čestica koje oštećuju barijeru kože (na bazi salicilne ili azelaične kiseline), ima za cilj uklanjanje gornjeg sloja ćelija kože i pripremu lica za naredno veče. Na taj način, dejstvo retinoida će biti daleko efikasnije, zahvaljujući dubljem prodiranju aktivne supstance.

Drugo veče

Retinol, jedan od najomiljenijih sastojaka kada je nega kože u pitanju, zauzima počasno mesto u skoro svačijoj rutini. Dermatolozi su složni kada je uvođenje retinola u pitanju - ono mora biti postepeno, kako bi se izbegle iritacije, te je najbolje započeti korišćenjem slabijih preparata, upravo cikličnom metodom.

Treće i četvrto veče

Treće i četvrte večeri fokus je na hidrataciji kože i obnovi njene prirodne barijere. Lice je dovoljno očistiti blagim tonikom, a zatim naneti hijaluronski serum. Za najbolje rezultate - proizvodi na bazi hijaluronske kiseline se nanose na vlažnu kožu. Završni korak je hidrirajuća krema koja će koži vratiti potrebnu vlažnost i podstaći je na obnavljanje.

Da li je ova vrsta nege lica pogodna za sve tipove kože?

Čar ove metode je u tome što se ona može prilagoditi različitim tipovima kože. Osobe sa osetljivijom kožom i tanjom kožnom barijerom, kao i osobe sklone ekcemima ili rozacei, mogu modifikovati ciklus dodavanjem jednog dana oporavka. Sa druge strane, osobe sa masnijom kožom sklonom aknama svoj ciklus mogu skratiti za jedan dan oporavka, a u jutarnju rutinu uključiti proizvode na bazi salicilne kiseline.

Mišljenje eksperta

Prema mišljenju dr Dimitrija Karabahčieva, specijaliste dermatovenerologije, ova metoda može da donese pozitivan učinak ukoliko se adekvatno primenjuje, a pre uvođenja preparata na bazi AHA kiselina i retinola, nepohodna je konsultacija sa dermatologom.

image