Svet

Jedini crni republikanac u Senatu ulazi u trku za predsedničku nominaciju protiv Trampa

Senator Tim Skot mogao bi da bude protivkandidat Donaldu Trampu na stranačkim izborima na kojima će se odlučiti o kandidatu republikanaca za predsedničku trku
Jedini crni republikanac u Senatu ulazi u trku za predsedničku nominaciju protiv TrampaGetty © Drew Angerer / Staff

Republikanski senator Tim Skot odlučio je da uđe u trku za predsedničko mesto, pokrenuvši Predsednički istraživački komitet što je, piše Rojters, prvi korak ka "obračunu" sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom za nominaciju stranke 2024.

Kao jedini crni republikanac u američkom Senatu, Skot se često pozivao na svoje iskustvo siromašnog deteta samohrane majke predstavljajući ga kao dokaz američkog sna. Pokušao je da, kako je rekao, "poremeti narativ" rase, dok je kritikovao predsednika Džozefaa Bajdena i druge demokrate po pitanju kriminala, inflacije i drugih pitanja.

"Ova borba je lična. Želim da svaki Amerikanac ima iste mogućnosti koje sam imao", naveo je Skot na Tviteru najavljujući svoj plan. "Za mene, ovo je lično. Nikada neću odustati u odbrani konzervativnih vrednosti koje Ameriku čine izuzetnom".

Skot (57) često naglašava potrebu za političkim jedinstvom i daje optimističan ton, za razliku od mnogih drugih proglašenih ili potencijalnih republikanskih kandidata, koji su Sjedinjene Države prikazali kao nekada veliku naciju u dubokom padu.

Video sa njegovom najavom snimljen je u Fort Samteru kod Čarlstona u Južnoj Karolini, gde je državna milicija 1861. napala savezne trupe, započevši građanski rat, u kojem su se Južna Karolina i druge južne države borile na strani Juga.

Skot je pozvao Sjedinjene Države da još jednom prevaziđu svoje duboke političke podele. "Američka duša je stavljena na iskušenje", rekao je on. "I mi smo pobedili".

Istraživački komitet će omogućiti Skotu da podigne svoj nacionalni profil i nastavi sa prikupljanjem sredstava uz manje regulatornih ograničenja nego formalna kampanja.

Skot često govori o rasnim pitanjima i prozivao je Trampa zbog "rasističkih" komentara tokom njegovog predsedništva i blokirao nekoliko Trampovih kandidata za sudije iz istih razloga, istovremeno optužujući demokrate da iskorišćavaju rasne tenzije u korist stranaka.

Skot je sebe opisao kao žrtvu rasnih predrasuda, ali je insistirao, kako je to rekao u govoru 2021, da "Amerika nije rasistička zemlja".

Uz podršku od oko dva odsto u nacionalnim anketama, Skotu će biti teško ako se odluči da pokrene kampanju. Tramp i guverner Floride Ron DeSantis, koji još nije zvanično rekao da se kandiduje, ali se to očekuje, dva su favorita.

Kao crni konzervativac, on je retkost u zemlji u kojoj je politika oštro podeljena po rasnim linijama. Oko 92 odsto crnih glasača podržalo je demokratu Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima 2020, dok je 55 odsto belih glasača podržalo Trampa.

Kandidat republikanaca će se verovatno suočiti sa Bajdenom, koji je početkom sedmice rekao za En-Bi-Si da planira da se kandiduje za drugi četvorogodišnji mandat, ali još nije spreman da to zvanično objavi.

image