Srbija i Balkan

Džačka zatražila od šefa španske diplomatije podršku za tzv. Kosovo

Albanija je zahvalna na posvećenosti Evropske unije i naših američkih partnera da se postigne dogovor o normalizaciji odnosa "Kosova" i Srbije, nadamo se da će sporazum biti sproveden u najkraćem mogućem roku, rekla je albanska šefica diplomatije
Džačka zatražila od šefa španske diplomatije podršku za tzv. Kosovo© Tanjug/AP Photo/John Minchillo

Ministarka spoljnih poslova Albanije Olta Džačka zatražila je danas u Tirani od španskog kolege Hosea Manuela Albaresa veću posvećenost zemalja Evropske unije članstvu tzv. Kosova u međunarodnim organizacijama.

Albares, koji je u poseti Albaniji, na konferenciji za medije u Tirani rekao je da su razgovarali, između ostalog, i o odnosima između Beograda i Prištine ne iznoseći više pojedinosti o tome.

Albanija i Španija potpisale su i memorandum o saradnji u cilju bolje koordinacije u procesu evropskih integracija Albanije.

"Tokom španskog predsedavanja Evropskoj uniji, podržaćemo napredak Albanije u procesu članstva u EU i ta podrška će biti velika u toku šest meseci našeg predsedavanja. Odnos Albanije i celog Balkana sa Evropskom unijom, teme su o kojima sam razgovara sa ministarkom", rekao je španski ministar, najavivši i sastanak između premijera Albanije i Španije.

Albares je dodao da će upoznati i albanskog premijera Edija Ramu o tome kako će za vreme španskog predsedavanja Evropskoj uniji biti organizovana podrška Albaniji.

Poseta španskog ministra je uoči preuzimanja njenog predsedavanja Evropskoj uniji i veoma je značajna, istakla je albanska ministarka Olta Džačka.

"Ova poseta je dokaz posebne pažnje koju Španija poklanja našoj zemlji i regionu. Ministar Albares nam je predstavio glavne stavove španskog predsedavanja. Delimo isto mišljenje, da proširenje nije samo instrument EU, već je sama suština Unije. Do kraja 2023. Albanija planira da završi proces skrininga za sva poglavlja pregovaračke grupe", rekla je albanska šefica diplomatije nakon sastanka, a preneo je Tanjug.

Ona je deo izlaganja posvetila i kosovskom problemu, rekavši novinarima da je na sastanku razgovarano i o tzv. Kosovu koje, po njenim rečima, dobija poseban značaj jer je "osnovna karika za stabilnost i bezbednost Balkana".

"Albanija je zahvalna na posvećenosti Evropske unije i naših američkih partnera da se postigne dogovor o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Nadamo se da će sporazum biti sproveden u najkraćem mogućem roku, jer bi to veoma pozitivno uticalo na stabilnost, ali i na regionalnu saradnju i sigurno će otvoriti novu perspektivu za konačno rešenje između Kosova i Srbije", rekla je Džačka.

"Smatramo da je u najboljem interesu regiona i same Evropske unije da imamo najširi i najkonstruktivniji stav oko Kosova, uključujući njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama, kako bi se izbegla izolacija koja bi imala posledice ne samo za Kosovo već i za sve nas", rekla je ona.

Španija je jedna od pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost tzv. Kosova.

image