Srbija i Balkan

Nekog ćemo Čumeta iz Crne Gore sigurno naći: Abazović i Mandić izneli podatke o duvanskoj mafiji

U skupštini Crne Gore održana je sednica Odbora za bezbednost i odbranu gde su Abazović, kao i Mandić izneli niz informacija o kriminalnim dešavanjima u zemlji
Nekog ćemo Čumeta iz Crne Gore sigurno naći: Abazović i Mandić izneli podatke o duvanskoj mafiji© R.R./ATAImages

Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović izjavio je danas da iza niza ubistava u Crnoj Gori stoji "duvanska mafija", dodajući da bi trebalo objaviti imena svih pripadnika takozvane "sedme uprave".

"Lično mislim da je duvanska mafija ubila Raspopovića, Duška Jovanovića, Žugića. Koliko su naše institucije spremne da reše ove slučajeve, videćemo. Postoje imena, koja smo navodili, i neka koja nismo, ali ruka pravde ih neće zaobići", kazao je Abazović u Skupštini Crne Gore gde je održan nastavak sednice Odbora za bezbednost.

On je kazao da je razgovarao sa direktorom Agencije za nacionalnu bezbednost i da o takozvanoj "sedmoj upravi" ne postoje podaci o periodu pre 2000. godine, jer je ona bila deo MUP-a.

"Rasformirana je 2000. godine, teško je da ćemo šta naći u podacima, jer je režim imao manir da prikriva sve podatke u institucijama", rekao je Abazović.

Kako je rekao, došlo je vreme da se skinu rukavice, pa "kom opanci, kom obojci".

"Nekog ćemo Čumeta iz Crne Gore tamo sigurno naći, tu nemam dileme", smatra Abazović.

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić opet je tražio da se imena pripadnika spomenute uprave obelodane, te da to ne traži slučajno, jer će se među njima naći imena onih koji su stvorili kriminalne klanove u Crnoj Gori.

"Mislim da mogu da se reše ubistva Duška Jovanovića, Pavla Bulatovića, ranjavanje operativca Predraga Šukovića", smatra Mandić.

Kako je dodao, Sedmu upravu je osnovao Vukašin Maraš, a u njoj su bili pripadnici Jedinice za specijalne operacije pri MUP-u Srbije Ljubiša Buha Čume, Dušan Spasojević i ostali.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić kazao je kako je prilikom razdvajanja tajne službe od MUP-a došlo do odnošenja dokumentacije, pa zato u Ministarstvu nema podataka niti arhive o Sedmoj upravi.

Hapšenje Mila Božovića politički obračun da DF-om

Tema sednice bilo je i hapšenje predsednika opštine Budva Mila Božovića, koji je inače član Demokratskog fronta, a čijem advokatu nije dozvoljen uvid u spise predmeta.

Mandić je tim povodom kazao da više veruje Božoviću nego institucijama, te da je indikativno da se hapšenje desilo 50 dana pred izbore.

"Meni ovo liči na kompromitaciju DF-a. Ja osećam kolika se nepravda pravi, a znam da to neće ljudi nemo posmatrati, posebno u Budvi. Božović je nevin čovek, poznajem njega i njegovu porodicu. Ako se dokaže da ste bili u pravu, ja i Demokratski front ćemo vam se izviniti", poručio je Mandić.

Predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i jedan od lidera DF-a Milan Knežević kazao je da se "suđenja Božoviću odvijaju u britanskoj Ambasadi" i izrazio ozbiljnu sumnju da je ovaj postupak kontaminiran.

"Tamo se odvija i suđenje za 'državni udar', pretpostavljam. Ambasadorka Medoks je saopštila jedan uznemirujuću stav da svi treba da podržimo akciju SPO i tužilaštva iako nismo videli dokaze u slučaju Mila Božovića. Treba da joj pošaljemo poruku da smo mi nezavisna država, ako već ne zna šta će da radi neka se zagovara sajmovima, obilazi plaže, prevodi Šekspira i da nas pusti da stvaramo ovu državu onako kako smo zamislili na osnovu volje građana", rekao je Knežević.

Rekao je da bi bilo problematično ako ambasadorka nastavi da se oglašava jer ćemo mi naše žalbe podnositi direktno njoj.

"Ona je zabrinuta za ulazak Crne Gore u EU, ona čija je zemlja izašla iz EU. Abazović treba da joj dodeli državljanstvo pa da je biramo za tužioca", rekao je Knežević.

On je rekao da će Crna Gora "pre pobediti na Evroviziji nego što će se predsednik inaugurisati na Cetinju".

"Da pitamo gospođu Medoks da pošalje helikopter za Milatovića on je njihov đak sa Oksforda", rekao je Knežević.

Pitao je da li je posedovanje kriptovanih telefona i aplikacije SKAJ, krivično delo i kazao da je advokatu Božovića, Miloju Jovanoviću, odbijen uvid u spise predmeta.

"Zašto, ako je postupak javan? Istraga nije tajna, tužilaštvo se ponaša kao Katnić u slučaju 'državni udar'. Dajte dokaze protiv Božovića, da ga i mi osudimo. Nije pošteno da rešenje Jovanoviću koji se nalazi u Podgorici, šalju na adresu u Novi Sad. Došao sam do zaključka da je Milo Božović bio ubačeni element DPS-a u redove DF-a. Ispada da je bio ubačeni kavčanin u redovima škaljaraca i obratno", rekao je Knežević i pozvao tužilaštvo da omogući Jovanoviću uvid u spise predmeta.

Početak sednice obeležilo je kašnjenje Abazovića i Adžića, na šta je Knežević reagovao ironičnom izjavom.

"U ovom trenutku, ja moram da konstatujem, pošto nema gospodina Abazovića i Adžića moramo napraviti pauzu od nekoliko minuta da stupim u komunikaciju sa njima ili sa ljudima iz njegovog kabineta, da vidimo da ga nisu zarobili u Pećkoj patrijaršiji, pa da se nije možda zamonašio tamo jer ga evo ovamo nema. Da vidimo je li Dritan postao jeromonah Pajsije ili je stvarno u nekim obavezama i ne može da dođe u predviđeno vreme", rekao je Knežević.

image