Rusija

Margarita Simonjan: Tri štetna života za jedan Asanžov

Glavna urednica RT-a predlaže da Rusija razmeni dva špijuna i jednog izdajnika iz svojih zatvora za nepravedno utamničenog osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža
Margarita Simonjan: Tri štetna života za jedan Asanžov© Dan Kitwood

Ako je Zapadu toliko stalo do Pola Vilana, Vladimira Kara-Murze i Evana Gerškoviča koje je stigla ruska ruka pravde, možda bi trebalo da razmisle o razmeni zatvorenika, jer baš to predlaže glavna urednica RT Margarita Simonjan.

Rusija bi im mogla dati tu trojicu po ceni jednog, daje ideju Simonjanova, dodajući da taj jedan nije bilo ko već Džulijan Asanž, urednik "Vikiliksa".

"Zameniti Vilana, Kara-Murzu i Gerškoviča za Asanža. Za manje od trojice ga neće vratiti. Spasite jedan koristan život po ceni tri štetna", navela je Simonjanova na svom Telegram nalogu.

U igri su, dakle dva špijuna i jedan veleizdajnik, i čovek koji je "pao" zbog  borbe za slobodu govora.

Da bismo rešili ovu, naizgled komplikovanu jednačinu po kojoj je tri jednako jedan, morali bismo prvo da vidimo šta je za Zapad "novinar", a šta je "špijun".

Novinar je, kako ispada, onaj koji saznaje i objavljuje informacije od koristi za javnost, ali samo ako to nisu informacije koje se tiču nedela Zapada.

Tako, iako je Asanž godinama progonjen i maltretiran zbog objavljivanja tajnih i, što je najvažnije, tačnih informacija o zločinima američke vlade, SAD izgleda imaju i diskreciono pravo na korišćenje reči "špijunaža". Pa tako, ako neka druga država (recimo Rusija) uhvati špijuna na delu, odmah krene kuknjava zbog narušavanja ljudskih i novinarskih prava.

Jer, kako drugačije objasniti to što SAD uporno tvrde da je Evan Gerškovič, koga su Rusi uhvatili na delu i optužili za špijunažu- zapravo samo novinar "Volstrit džornala", a da je Asanž - špijun. Kome, dok već godinama čeka u ekstradicionom pritvoru u Londonu, prete kaznom od više od 170 godina robije.

Uz Gerškoviča, Rusi u svom zatvoru drže i "novinara" Vladimira Kara-Murzu, koji je upravo ovih dana osuđen zbog veleizdaje jer se u poslednje vreme manje bavio pisanjem, a mnogo više ubeđivanjem zapadnih vlada da uvedu sankcije Rusiji.

Treći član ove špijunsko-izdajničke trojke jeste bivši američki marinac Pol Vilan. On je u Rusiji uhapšen 2018. i u njegovoj hotelskoj sobi tada je pronađen USB fleš koji je, kako je navedeno, nosio državne tajne. Umesto da poveruju da je reč o američkom penzioneru kome su se državne tajne slučajno zatekle u prtljagu, Rusi su ga, zamislite čuda - osudili na 16 godina zatvora zbog špijunaže.

A kada znamo sve ovo, lako je videti kako je Simonjanova došla do računice po kojoj ova trojica sitnih špijuna i izdajnika vrede kao jedan Asanž.

Inače, ovih dana obeležena je 13-godišnjica datuma kada je osnivač "Vikiliksa" gurnuo prst u oko vlastima objavivši čuveni snimak američkih vojnika koji ubijaju iračke civile iz helikoptera "apač" u Bagdadu. Uz taj video, nazvan "Kolateralna šteta", objavljeno je i više od deset miliona tajnih dokumenata koji su, svi odreda, razobličavali istinu o zločinima koje je širom planete činila Amerika.

A, od tada, kako je to prilikom Asanžovog hapšenja u ambasadi Ekvadora rekla portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova- ruka "demokratije" steže grlo slobode.

Asanž, koji je u međuvremenu postao merilo slobode štampe, utamničen je zbog svoje borbe da javnosti kaže istinu.

Trenutno se nalazi u zatvoru Belmarš u južnom Londonu od aprila 2019, nakon što mu je Ekvador otkazao azil pod pritiskom SAD. Proveo je skoro sedam godina u ambasadi te latinoameričke zemlje, tražeći utočište od izmišljenih švedskih optužbi koje su se ispostavile kao paravan za američki progon budući da su listom odbačene baš kada je prestala potreba za njihovim postojanjem.

Nakon hapšenja Asanža, Vašington je otpečatio optužnicu kojom se osnivač "Vikiliksa" tereti po Zakonu o špijunaži. Ako bude izručen i osuđen, Asanž se suočava sa kaznom do 175 godina zatvora.

Margarita Simonjan nije prva koja misli da bi Rusija trebalo da zameni svoje zatvorenike za osnivača "Vikiliksa".

Pre nekoliko dana član ruske Dume Sergej Obuhov rekao je novinarima da je njegov predlog da se Asanž menja za Gerškoviča.

"Kažem, hajde da ga zamenimo za Asanža", rekao je Obuhov za "RIA Novosti".

image