Svet

Pašinjan: Spreman sam da potpišem mirovni sporazum sa Azerbejdžanom

Dokument koji smo poslali Bakuu spreman sam da potpišem i danas, ali Azerbejdžan to odbija, rekao je jermenski premijer
Pašinjan: Spreman sam da potpišem mirovni sporazum sa Azerbejdžanom© Tanjug/Tigran Mehrabyan, PAN Photo via AP

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da je spreman da potpiše mirovni sporazum koji je Jerevan poslao Bakuu.

Jermenija i Azerbejdžan su, uz posredstvo Rusije, SAD i Evropske unije, prošle godine započeli razgovore o potencijalnom mirovnom sporazumu. Obe države su s vremena na vreme predlagale svoja viđenja takvog sporazuma.

"Dokument koji koji smo spremni da vam pokažemo, i koji smo poslali Bakuu, ja sam spreman da potpišem i danas. Druga je stvar to što Azerbejdžan ne želi da pristane", rekao je Pašinjan poslanicima u jermenskom parlamentu, prenose "RIA Novosti".

Pašinjan je pre nekoliko dana u parlamentu rekao da "Jermenija u potpunosti priznaje teritorijalni integritet Azerbejdžana", kao i da očekuje da Azerbejdžan učini isto kada je reč o teritorijalnom integritetu Jermenije, u granicama iz perioda SSSR.

Jermenski premijer je tom prilikom pozvao na postizanje mirovnog sporazuma "bez prikrivenih rupa i nejasnoća", kao i da se zbog toga moraju prihvatiti određeni "bolni kompromisi", ali nije naglasio o čemu je tačno reč.

Pašinjan je na taj način de fakto priznao suverenitet Azerbejdžana nad Nagorno-Karabahom, samoproglašenom državom jermenskog naroda koja kontroliše deo međunarodno priznate teritorije Azerbejdžana od raspada SSSR 1991. godine.

Jermenija i Azerbejdžan su oko Nagorno-Karabaha ratovale dva puta u poslednjih trideset godina: Prvi put početkom devedesetih i drugi put u oktobru i novembru 2020. godine.

Dok su jermenske snage tokom prvog rata uspele da ostvare kontrolu nad značajnim delom Azerbejdžana, Baku je pre dve i po godine povratio veći deo izgubljenih teritorija.

Sporazum o prekidu vatre postignut je u novembru 2020. godine uz posredstvo Moskve, a ruski mirotvorci su tom prilikom raspoređeni u tom regionu kako bi sprečili dalju eskalaciju sukoba.

Politički lideri iz Nagorno-Karabaha osudili su Pašinjanove izjave i optužili su ga za "potkopavanje" njihovog prava na samoopredeljenje.

"Smatramo neprihvatljivim stav koji je premijer Jermenije izneo u parlamentu Jermenije 18. aprila, u kojem je rekao da Jermenija u potpunosti priznaje teritorijalni integritet Azerbejdžana", piše zajedničkom saopštenju poslanika parlamenta Nagorno-Karabaha.

image