Srbija i Balkan

Lajčak: Na sastanku 2. maja o ZSO i nestalim licima

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine očekuje da će obe strane doći u Brisel dobro pripremljene i potpuno posvećene fazi implementacije
Lajčak: Na sastanku 2. maja o ZSO i nestalim licima© FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ bs

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je da će na predstojećem briselskom sastanku (2. maj) predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija biti usvojena Deklaracija o nestalim licima i predstavljen Nacrt statuta Zajednice srpskih opština od strane Upravljačkog tima.

Lajčak je na Fejsbuku naveo da će sastanak biti važan za primenu Sporazuma i njegovog aneksa.

"Sa sledećim dijalogom na visokom nivou koji dolazi 2. maja, ovo je vreme intenzivnih priprema. Prvi sastanak na visokom nivou nakon Ohrida biće važan za primenu Sporazuma i njegovog aneksa. Na dnevnom redu će biti formalno usvajanje Deklaracije o nestalim licima, predstavljanje prvog nacrta Statuta Asocijacije / Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu od strane Upravljačkog tima, kao i aktuelna pitanja. Očekujemo da će obe strane doći u Brisel dobro pripremljene i potpuno posvećene fazi implementacije", napisao je Lajčak.

Rezimirajući svoje aktivnosti, naveo je da je prošle sedmice u Beču učestvovao  na regionalnom sastanku EU – Zapadni Balkan, a pre toga se sastao s komandantom Kfora general-majorom Mikeleom Ristućom.

"Cenim našu blisku saradnju i njegove dragocene uvide u bezbednosnu situaciju na Kosovu, posebno na severu Kosova", naglasio je Lajčak.

Specijalni izaslanik EU održao je i sastanak s predsednikom Sekcije za spoljne odnose Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta.

"Zahvalan sam na njegovom interesovanju i podršci za dijalog i cenim praktične napore EESC u podsticanju dijaloga i saradnje za unapređenje naših zajedničkih ciljeva na Zapadnom Balkanu", zaključio je Lajčak.

image