Rusija

Koliko košta osrednja dezinformacija Stejt departmenta?

Portparolka MSP-a Rusije Marija Zaharova nedavno je postala jedinstven zvaničnik, o njenim "sposobnostima" i "dostignućima" detaljno se možete informisati na portalu ministarstva spoljnih poslova druge države
Koliko košta osrednja dezinformacija Stejt departmenta?www.globallookpress.com © MFA Russia

Američki Stejt department objavio je nedavno članak o predstavnici ruskog Ministarstva spoljnih poslova Mariji Zaharovoj, navodeći da je ona jedno od "lica propagande Kremlja".

Tako su Zaharovoj, koja je bila prvi ruski diplomata kojem je Vašington uveo sankcije na početku Specijalne vojne operacije, Amerikanci priredili još jednu čast. Posvetili su joj posebnu stranicu na zvaničnom portalu Stejt departmenta.

Portparolka MSP-a Rusije postala je jedinstven zvaničnik, o njenim "sposobnostima" i "dostignućima" detaljno se možete informisati na portalu ministarstva spoljnih poslova druge države. Dve nuklearne supersile - Rusija i Sjedinjene Američke Države - posvetile su joj po jednu stranicu na zvaničnim portalima svojih institucija.

Za ovu biografiju u pokušaju na portalu Stejt departmenta Amerikanci nisu štedeli, morali su dobro da je iskeširaju.

Ko bi rekao da dezinformacije koštaju čak 120 miliona američkih dolara, koliko su tamošnje vlasti izdvojile za Global ingejdžment centar (Global Engagement Center) - posebnu strukturu unutar Stejt departmenta čiji je cilj "borba protiv strane propagande i dezinformacija". 

Za Zaharovu tako, u članku piše da je najpoznatija "po svom borbenom stilu, sarkastičnom tonu i ekstremnim antizapadnim osećanjima". Zamera joj se što je optuživala zapadne medije za širenje dezinformacija, a Anglosaksonce da žele rat. Poseban greh joj je, valjda to što je pozvala Zapad "da utiče na svoje ukrajinske štićenike da napuste ovu najopasniju avanturu", misleći na optužbe da Kijev sprema takozvanu prljavu bombu.

U nizu "grehova" Stejt department joj posebno zamera što je Vašington optužila da je osmislio "đavolski plan" da oslabi privredu zemalja članica EU i stavi ih u "robovsku zavisnost".

Šta je među njenim izjavama bila "propaganda" i laž, lako je zaključiti.

"Devojka od više miliona dolara" u autorskom članku za "Izvestija", skrenula je pažnju na niz neistina koje su objavljene u tekstu na portalu Stejt departmenta, navodeći da je "poprilično osrednji".

"Na žalost, još jednom sam se ubedila u to da su insceniranje, laži i uvrede kredo američke spoljne politike. Pritom sve to se radi osrednje, iako za velike pare. U suštini za 120 miliona dolara moglo je da se napiše nešto ozbiljnije. Ili da se te pare prebace Zelenskom za lekove", navela je Zaharova.

Zaharova: Zapad stalno potvrđuje sve što govorim

"Optužena sam da 'lažem' da je 'Anglosaksoncima potreban rat po svaku cenu i da je njihov omiljeni metod rešavanja sopstvenih problema putem provokacija, dezinformacija i pretnji'". Ipak, kako kaže, poslednjih godinu i po dana nisu demantovali njene ranije reči, već su ih, naprotiv, samo potvrdile.

Anglosaksonci su pretili sankcijama, koristili provokacije, širili dezinformacije, a pribegavali su i drugim "rešenjima" koje smo imali priliku da vidimo u zoni Specijalne vojne operacije. To uključuje i isporuku naoružanja Kijevu i jaku informacionu kampanju protiv Rusije koja je bez presedana, navela je ona.

Čelična lejdi ruske diplomatije dalje je citatima podsetila na reči najviših američkih zvaničnika, kojima su oni potvrdili da Vašington želi rat po svaku cenu. 

"Još nije došlo vreme za pregovore", rekao je krajem decembra savetnik američkog predsednika za pitanja nacionalne bezbednosti Džejk Salivan.

"Specijalna operacija ne treba da se završi pregovorima", izjavio je u februaru ove godine portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

"Prekid vatre neće dovesti do pravednog i dugoročnog mira", reči su američkog državnog sekretara Entoni Blinkena. 

I, izjava zamenika američkog državnog sekretara Viktorije Nuland: "Ovo mora da se završi strateškim porazom Rusije". 

Osim toga, Zaharova se osvrnula i na svoja ranija upozorenja koja se tiču nuklearne pretnje, za koje Vašington tvrdi da je dezinformacija. Podsetila je da je sam predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozvao NATO da izvrši preventivni nuklearni napad na Rusiju i dodala da je London već potvrdio da će Kijevu poslati municiju sa osiromašenim uranijumom. 

Portparolka je iskoristila priliku da još jednom ukaže na to da su informacije o "masakru" u Buči zapravo laž. Zapad i Ukrajina još nisu predstavili spisak lica koje su navodno likvidirali ruski vojnici. Moskva već mesecima traži da joj se dostave imena, ali umesto odgovora, kako kaže, usledio je muk. Odgovora nema. 

image