Rusija

Volodin: Gde žuri Bajden, glavni krivac za sabotažu Severnog toka

Razlog zbog kojeg će američki predsednik učestvovati u izbornoj trci 2024. je želja da izbegne odgovornost za svoje zločine, ocenio je predsednik ruske Dume
Volodin: Gde žuri Bajden, glavni krivac za sabotažu Severnog tokaGetty © Photo by Drew Angerer/Getty Images

Predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin optužio je američkog predsednika Džozefa Bajedna za glavnog krivca za teroristički napad na Severni tok, genocid nad civilima u Ukrajini i uništenje evropske ekonomije.

Komentarišući Bajdenove izjave o učešću u predsedničkoj trci 2024. godine, Volodin je naveo da je razlog tome želja sadašnjeg šefa Sjedinjenih Američkih Država da izbegne odgovornost za svoje zločine.

"Daleko smo od potpune liste Bajdenovih zločina: organizovanje terorističkog napada na gasovode Severni tok 1 i 2, vojne biološke laboratorije širom sveta, koruptivni biznis njegove porodice u Ukrajini, uništavanje gasovoda. Tu je i uništenje evropske ekonomije, genocid nad civilima u Ukrajini i Ruskoj Federaciji, pokretanje rata u Ukrajini", napisao je Volodin na Telegramu.

Podsetimo, havarije koje su značajno oštetile gasovode Severni tok 1 i 2, namenjene za isporuku ruskog gasa Evropi, dogodile su se 26. septembra u Baltičkom moru. Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je eksplozije na gasovodima aktom međunarodnog terorizma, a Nemačka, Danska i Švedska nisu isključile ciljanu sabotažu. Međutim, još nisu saopštili ko stoji iza napada.

Ranije ove nedelje Bajden je zvanično objavio da se kandiduje za drugi mandat, kako bi "završio ono što je započeo" i tim povodom pokrenuo veb stranicu izborne kampanje.

Američki novinar, dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš objavio je 8. februara svoju istragu o eksplozijama na Severnom toku, u kojoj je, pozivajući se na izvor, naveo da su "eksplozivne naprave ispod ruskih gasovoda podmetnute u junu 2022. godine pod okriljem vežbi američke mornarice Baltops uz podršku norveških specijalista". 

Prema Heršovim rečima, odluku o pokretanju operacije doneo je predsednik SAD Džozef Bajden nakon devet meseci razgovora sa zvaničnicima administracije uključenim u pitanja nacionalne bezbednosti. Kasnije je Pentagon saopštio da "SAD nemaju nikakve veze sa miniranjem ruskih gasovoda prošle godine".

image