Rusija

Obruč oko Bahmuta se zateže: Ruske snage kontrolišu sve puteve snabdevanja ukrajinske vojske

Ukrajinci do Bahmuta sada mogu samo preko blatnjavih polja
Obruč oko Bahmuta se zateže: Ruske snage kontrolišu sve puteve snabdevanja ukrajinske vojskeGetty © John Moore / Staff

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad svim putevima snabdevanja ukrajinske vojske koji vode u Bahmut, rekao je danas šef administracije Donjecke Narodne Republike, Denis Pušilin. 

Prema njegovim rečima, ruske snage preuzele su kontrolu i nad poslednjim putem koji vodi ka Bahmutu, ali protivničke snage, kako je kazao, još imaju mogućnost da do grada dospu preko polja. 

Kako je dalje objasnio Pušilin, ukrajinske snage do sada su uspevale da donekle drže odbranu grada zahvaljujući redovnom prebacivanju novih zaliha i dodatnih vojnika na front. 

U isto vreme, osnivač "vagnerovaca" Jevgenij Prigožin danas je šaljivo prokomentarisao da će ruske snage na kratko prekinuti vatru, jer je najavljeno da će Oružane snage Ukrajine u grad propusti američke novinare, kako bi snimili situaciju. U kasnijoj izjavi on je objasnio da je njegov komentar bio ironija, i pojasnio da neće doći do prekida vatre.

Nestašica PVO raketa

Ministar odbrane Ukrajine Aleksej Reznjikov danas je rekao i da je vojsci ponestalo raketa za sisteme PVO iz sovjetskog perioda, te da je stoga neophodno dobiti novije sisteme PVO sa Zapada.

"Mi imamo sovjetske sisteme za koje nam ponestaju rakete. Ukoliko se one ne proizvode kod nas i kada ih već ima samo u zemljama iz kojih ne možemo da ih uzmemo, onda to znači da moramo da ih nadomestimo nečim drugim. Čime? Zapadnim sistemima PVO. Principijelno smo već odlučili kakvi su to sistemi, a sada treba da povećamo njihov broj i broj raketa za njih", objasnio je Reznjikov. 

Ubrzo nakon ove izjave, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da je Alijansa Kijevu već isporučila 98 odsto obećane vojne tehnike i da je obučila i naoružala devet brigada Oružanih snaga Ukrajine. 

Ukrajina je, kako je kazao, već dobila 1.550 oklopnih vozila, 230 tenkova i ogromnu količinu municije.

Uprkos svoj pomoći Alijanse Kijevu, gubici ukrajinske strane na ovom delu fronta su ogromni. Vojni dopisnik Andrej Rudenko danas je podelio informaciju da se veliki broj ranjenih vojnika otpušta iz bolnica pre vremena, da bi se popunili redovi kod Bahmuta. 

"Od 500 vojnika koji su u Bahmut ušli u okviru 347. bataljona 127. brigade teritorijalne odbrane palo je 440 boraca. U jednoj četi 129. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine od 60 ljudi, među živima danas je svega 8 bogalja", objasnio je Rudenko.

O lošoj situaciji za ukrajinsku vojsku na delu fronta kod Bahmuta juče je govorio i ukrajinski general, inače, bivši zamenik komandanta specijalnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine Sergej Krivonos. 

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine ranije nisu dobro pripremile odbranu Bahmuta, zbog čega vojska u ključnom delu fronta sada trpi velike gubitke. 

image