Rusija

Sumnja se da je planiran napad na civile: Oboren ukrajinski dron sa američkim eksplozivom

Letelica je bila naoružana kontejnerom sa eksplozivnom materijom C4, koja je u Ukrajinu dopremljena iz Sjedinjenih Američkih Država
Sumnja se da je planiran napad na civile: Oboren ukrajinski dron sa američkim eksplozivom© AP Photo/Libkos, File

Ruski vojnici otkrili su i uništili ukrajinsku bespilotnu letelicu kod Energodara u Zaporoškoj oblasti.

Letelica je bila naoružana kontejnerom sa eksplozivnom materijom C4, koja je u Ukrajinu dopremljena iz Sjedinjenih Američkih Država, saopštio je predstavnik policije.

Prema njegovim rečima, dron je sadržao: pet listova C4 od 540 grama (723 grama u TNT ekvivalentu), opremljenih magnetnim nosačem, pet detonatora-inicijatora eksplozije i pet kompleta radio-predajnika za pokretanje eksplozije.

Predstavnik policije primetio je da "kompleti nisu mogli da izazovu značajnu štetu oklopnim vozilima, ali da su mogli da budu efikasno upotrebljeni protiv nezaštićenih civila".

"Na taj način je utvrđeno da je planirano da se ova bespilotna letelica upotrebi za izvođenje diverzantsko-terorističkih napada protiv civilnog stanovništva", zaključio je on.

Ruska vojska oborila je juče američki dron koji Ukrajina koristi kako bi osmatrala situaciju u Zaporoškoj oblasti i potom izvršila diverzantske napade, izjavio je neimenovani izvor iz ruskih oružanih snaga.

Kako je rekao, reč je o letelici "kvantiks rekon" koju proizvodi američka kompanija "AeroVironment".

Izvor je takođe naveo i da je analizom oborenog drona utvrđeno da je on u stanju da obavlja izviđačku aktivnost i bez neposredne aktivnosti operatora koji tom letelicom upravlja.

Prethodno je lider Krima Sergej Aksjonov rekao je da su iznad poluostrva u jutarnjim satima uništena dva drona - jedan je oboren, a drugi uništen sredstvima za elektronsko ratovanje

"Paralelno da napadom na Sevastopolj, PVO je iznad Krima oborio jednu bespilotnu letelicu a druga je uništena sredstvima elektronske borbe. Žrtava i štete nije bilo", napisao je Aksjonov na Telegramu.

image