Rusija

Ukrajina dronovima napala Kremlj; Moskva: Atentat na Putina; Zelenski negira napad

Predsednik Rusije je dobro, poručuju iz Moskve dok Kijev negira umešanost

Pres služba predsednika Rusije Vladimira Putina saopštila je danas da su ukrajinske snage tokom protekle noći dronovima napale predsedničku rezidenciju u Kremlju.

Kako javljaju mediji, ruske vojne i obaveštajne agencije onesposobile su dva drona, a povređenih nije bilo. 

Predsednik Rusije je dobro i on danas normalno nastavlja sa svojim ranije planiranim dnevnim aktivnostima, dodaju iz Kremlja.

Reč je o planiranoj terorističkoj akciji i atentata uoči velike parade 9. maja, posvećene pobedi tokom Drugog svetskog rata, saopštila je zvanična Moskva. U saopštenju se dodaje Rusija zadržava pravo da uzvrati "bilo gde i kad god smatra potrebnim" kao odgovor na napad dronom na rezidenciju predsednika Vladimira Putina.

"RIA Novosti" prenose da Putin nije bio u Kremlju u trenutku napada, dok očevici tvrde da se prva eksplozija čula u 2.30 po moskovskom vremenu, a druga nekoliko minuta kasnije.

Međutim, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tvrdi da Kijev nije napao ni Moskvu ni Putina, prenose "RIA Novosti".

Desna ruka ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak je izjavio da Kijev nema nikakve veze sa napadom dva drona na Kremlj, prenosi agencija Frans pres.

I portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov je negirao umešanost Ukrajine u napad na Kremlj, rekavši da nema informacije o sinoćnim napadima na Kremlj.

"Kako je predsednik Zelenski više puta izjavio, Ukrajina usmerava sve raspoložive snage i sredstva da oslobodi svoje teritorije, a ne da napada druge", napisao je Nikiforov na Teleframu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov u međuvremenu je dodao da će se parada u Moskvi održati 9. maja, po planu, uprkos poslednjem incidentu, dok je gradonačelnik prestonice poručio da je Moskva od danas zabranila upotrebu dronova u gradu, osim ukoliko se ne radi o letelicama čije je korišćenje dozvolila država. 

Neki Telegram kanali upozoravaju da je moguće da Kijev priprema diverziju na dan parade kako bi se postigao medijski efekat. Kanal "Idi i smatri" javlja da je najverovatnije da će napadi najpre biti organizovani u pograničnim oblastima Rusije - Brjanskoj, Belgorodskoj i Kurskoj, koje su i inače česta meta ukrajinskih službi.

Izvor ovog kanala tvrdi da se u Sumskoj oblasti Ukrajine uveliko priprema diverzija, u kojoj, navodno, učestvuju i NATO instruktori.

Ubrzo nakon ove vesti, guverner Brjanske oblasti je saopštio da 9. maja, neće biti održana tradicionalna parada i šetnja jer, kako je kazao, najbitnija je sigurnost građana.

Ruski stručnjak za RT: Dronovi su mogli biti sastavljeni u obližnjoj teritoriji

Ruski vojni analitičar Aleksandar Stepanov je u izjavi za RT nazvao je mogućim scenario gde su dronovi sastavljeni na obližnjim teritorijama, uključujući i Podmoskovlje. Sa druge strane, međutim, video pokazuje da je ovo prilično veliki uređaj. Raspon krila je oko 2,5 - 3 metra.

Takođe je sasvim moguće da se radi o istim dronovima kamikazama, koje je krajem prošle godine predstavila Ukrajinska odbrambena industrija (Ukrainian Defense Industry), glavni proizvođač vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine, ocenio je Stepanov.

Ovi dronovi su mogli da prelete veliki deo teritorije Ruske Federacije zato što gotovo svi sistemi PVO teško mogu da otkriju ne samo naše, već i strane dronove.

Dronovi lete na veoma malim visinama, mogu da se kreću po određenim koordinatama bez emitovanja ikakvog zračenja. Napravljeni su tako da budu što manje upadljivi za sisteme presretanja i radarske stanice, navodi ruski stručnjak i ocenjuje da, shodno tome, postoji nekoliko mogućih scenarija.

Stepanov ističe da su se bespilotne letelice svakako mogle prevesti na obližnju teritoriju, ocenivši da je to najlakša opcija za najefikasnije korišćenje i sklapanje dronova.

Glavno pitanje je kako je dopremljen eksploziv koji je postavljen u dron, navodi stručnjak i dodaje da tu šema može biti slična kao u slučaju sa napadom na Krimski most, kada je eksploziv dostavljen iz inostranstva. Vrlo je moguće da su delovi dronova takođe isporučeni na teritoriju Ruske Federacije iz drugih država, dodaje Stepanov.

image