Svet

Prigožin tvrdi da su Ukrajinci započeli kontraofanzivu u Bahmutu, Rogov javlja o napadu u Zaporožju

Ukrajinski militanti izgubili su tenk i oklopni transporter u pokušaju napada u pravcu Orehovskog u regionu Zaporožja
Prigožin tvrdi da su Ukrajinci započeli kontraofanzivu u Bahmutu, Rogov javlja o napadu u Zaporožjuwww.globallookpress.com © Madeleine Kelly/Keystone Press Agency

Šef privatne vojne kompanije Vagner grupa Jevgenij Prigožin rekao je u sredu da su ukrajinske snage počele kontraofanzivu u Bahmutu i da prete da savladaju njegove nedovoljno snabdevene trupe, piše RT internešenel.

Vagnerove trupe napredovale su u sredu više od 200 metara, izgubivši 116 vojnika i ostavivši manje od tri kvadratna kilometra Donbasa u ukrajinskom posedu, rekao je Prigožin u audio snimku objavljenom na internetu.

Ukrajinska vojska je "počela svoj protivnapad", dodao je Prigožin, tvrdeći da neprijatelj ima "neograničeno ljudstvo i municiju."

On je opisao situaciju Vagner trupa kao izrazito tešku, rekavši da je "nestašica municije akutna" i da njegovim trupama preostaje još "svega nekoliko dana."

Prigožin tvrdi da Ministarstvo odbrane RF odbija da Vagneru izda artiljerijsku municiju, navodi RT internešenel.

Vagnerove snage bile su na čelu uličnih borbi u Bahmutu/Artjomovsku, ključnom železničkom i drumskom čvorištu u Donbasu. Kijev je uputio desetine hiljada vojnika u grad, čak i kada su Vagner i druge ruske delimično opkružile Ukrajince.

Rogov: Ofanziva počela u Zaporožju, Ukrajinci izgubili tenk

Ukrajinski militanti izgubili su tenk i oklopni transporter u pokušaju napada u pravcu Orehovskog u regionu Zaporožja, objavio je na svom Telegram kanalu član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je precizirao da je napad počeo večeras nakon masovne artiljerijske pripreme. Ruske motorizovane jedinice i izviđači suočili su se s oklopnom grupom Oružanih snaga Ukrajine na prvoj liniji odbrane. Pored toga, tenkovi i artiljerija su uključeni u odbijanje napada, prenose RIA Novosti.

"U ovom trenutku bitka je u punom jeku. Neprijatelj ima gubitke u ljudstvu i opremi – uništena su najmanje dva komada tehnike – tenk i oklopni transporter", izjavio je Rogov.

Prema njegovim rečima, prerano je reći da li ukrajinske trupe vrše agresivne izviđačke operacije, pokušavaju da se probiju ili sprovode ofanzivu punog obima.

Rogov je kasnije dodao da su se ukrajinski vojnici nakon gubitaka povukli na prvobitne položaje, razjasnivši da je u pitanju ipak bila agresivna izviđačka operacija, pišu RIA Novosti.

image