Rusija

MSP Rusije upozorava: Slanje modernog zapadnog oružja Kijevu dovešće do krvoprolića (VIDEO)

Curenje tajnih dokumenata je namerno plasiranje informacija ili aljkavosti, ali jedno je jasno – SAD su direktno uključene u sukob u Ukrajini kao direktni učesnik na strani nacističkog režima u Kijevu, rekao je Mihail Galuzin
MSP Rusije upozorava: Slanje modernog zapadnog oružja Kijevu dovešće do krvoprolića (VIDEO)www.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Zapadno podsticanje kontraofanzive Kijeva dovešće samo do krvoprolića i dalje eskalacije sukoba, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Galuzin.

"Želeo bih da upozorim kijevski režim i njegove zapadne sponzore na neizbežne tužne posledice onoga što nameravaju. Slanje Kijevu modernog zapadnog oružja i ohrabrivanje njegovih ideja o kontraofanzivi dovešće do dalje eskalacije sukoba i krvoprolića", rekao je Galuzin u intervju za "Izvestija".

Prema njegovim rečima, ruske oružane snage su spremne za svaki razvoj događaja, a Moskva još ne vidi preduslove za povratak mirovnim pregovorima i rešavanje ukrajinske krize političkim i diplomatskim metodama. 

"Problem je u poziciji Kijeva i njegovih anglosaksonskih gospodara. Kijevski režim pokušava da međunarodnoj zajednici kao mirovni plan predstavi neku vrstu smešne liste ultimativnih zahteva Rusiji, zahteva koji su apsolutno neprihvatljivi i potpuno odvojeni od realnosti – povlačenje trupa ili povlačenje Ruske Federacije iz naša četiri nova regiona. Sve je ovo plod jedne fantazije", kazao je.

SAD direktno uključene u sukob kao učesnik na strani nacističkog režima u Kijevu

Galuzin je naveo da je curenje tajnih dokumenata namerno urađeno ili se da se radi o "aljkavosti", kao i da je jedno jasno – SAD su direktno uključene u sukob u Ukrajini kao direktni učesnik na strani nacističkog režima u Kijevu. 

Prema njegovim rečima, koraci koje je preduzela zapadna strana su potpuno u suprotnosti sa međunarodnim odlukama o izvozu oružja koje su one same donele.

"Ovim dokumentima je direktno zabranjeno snabdevanje oružjem u slučajevima kada se zna da se ono može koristiti za izvršenje dela genocida, za nanošenje štete civilnim objektima, civilnom stanovništvu i zločine protiv čovečnosti. Videći sav ovaj genocid koji Kijev sprovodi, vođeni nacističkim ideološkim smernicama, zapadne zemlje nastavljaju da isporučuju oružje kijevskom režimu", naveo je.

Ruski diplomata je istakao da Zapad krši odredbe međunarodnog prava koje regulišu snabdevanje oružjem u inostranstvu. Kako je rekao, mir u Ukrajini nije potreban ni Zapadu ni režimu u Kijevu, jer da je bilo drugačije, došlo bi do konstruktivne, a ne arogantne negativne reakcije na predlog Rusije krajem 2021. godine da se zaključi sporazum o garanciji bezbednosti između Rusije i SAD i sporazum o merama bezbednosti između Rusije i NATO. 

"Oba dokumenta su bila zasnovana na principu nedeljivosti bezbednosti, odobrenom na najvišem nivou u okviru OEBS-a. Na osnovu toga, NATO bi se uzdržao od daljeg širenja na istok, uključujući odbijanje uključivanja Ukrajine u Alijansu. Ali, nažalost, naše ideje nisu naišle na razumevanje ni u Vašingtonu, ni među drugim zapadnim zemljama. Generalni sekretar NATO-a nastavlja da uverava kijevski režim da je njegovo mesto u 'NATO porodici'", pojasnio je.

image