Svet

MSP Kine: Moskva i Kijev da izbegavaju akcije koje će dovesti do dalje eskalacije

Stav Kine o ukrajinskoj krizi je dosledan i jasan, poručila je portparolka kineskog MSP Mao Ning
MSP Kine: Moskva i Kijev da izbegavaju akcije koje će dovesti do dalje eskalacijeGetty © Photo by Feng Li/Getty Images

Portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekla je, komentarišući napade Kijeva na Kremlj, da obe strane treba da izbegavaju akcije koje bi mogle da dovedu do dalje eskalacije sukoba, prenose "RIA Novosti".

"Stav Kine o ukrajinskoj krizi je dosledan i jasan. Sve strane treba da izbegavaju akcije koje bi mogle da dovedu do dalje eskalacije", rekla je Mao Ning.

Odgovarajući na pitanje da li će akcije Kijeva uticati na planove Kine da pošalje specijalnog predstavnika u Ukrajinu, diplomata je odgovorila da će "blagovremeno objaviti informacije u vezi sa putovanjem specijalnog predstavnika za evroazijska pitanja u Ukrajinu i druge zemlje".

"Kineska strana će nastaviti da radi zajedno sa međunarodnom zajednicom kako bi odigrala konstruktivnu ulogu za političko rešenje ukrajinske krize", dodala je.

Podsetimo, ukrajinske snage su ranije dronovima napale predsedničku rezidenciju u Kremlju. Kako su preneli mediji, ruske vojne i obaveštajne agencije onesposobile su dva drona, a povređenih nije bilo. 

Predsednik Rusije je dobro i on danas normalno nastavlja sa svojim ranije planiranim dnevnim aktivnostima, naveli su u Kremlju.

Reč je o planiranoj terorističkoj akciji i atentatu uoči velike parade 9. maja, posvećene pobedi tokom Drugog svetskog rata, saopštili su iz Moskve. U saopštenju se dodaje da Rusija zadržava pravo da uzvrati "bilo gde i kad god smatra potrebnim" kao odgovor na napad dronom na rezidenciju predsednika Vladimira Putina.

Peking upozorava na širenje NATO-a na istok

Portparolka MSP Kine je takođe istakla da je potreban veliki oprez zbog širenja NATO-a na istok, u svetlu vesti da vojni blok predvođen SAD planira otvaranje kancelarije u Japanu.

Ona je rekla da je azijski kontinent otvoren za saradnju i razvoj, ali da ne treba da bude geopolitička ratna arena, prenosi Rojters.

"Neprestano širenje NATO-a na istok u azijsko-pacifičkom regionu, mešanje u regionalne poslove, pokušaji da se unište regionalni mir i stabilnost i guranje ka blokovskoj konfrontaciji, zahtevaju od zemalja u regionu visoku budnost", poručila je Mao na konferenciji za medije.

Prethodno je list "Nikei Asia" objavio da SAD planiraju da sledeće godine otvore kancelariju u Japanu.

image