Svet

Zelenski: Putin treba da bude osuđen za krivična dela

Ukrajinski predsednik održao je govor u haškom sudu koji je izdao poternicu za prvim čovekom Ruske Federacije
Zelenski: Putin treba da bude osuđen za krivična delawww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Ukrajinski lider Vladimir Zelenski izjavio je da predsednik Rusije Vladimir Putin mora biti krivično gonjen za zločine počinjene u Ukrajini.

"Svi želimo da vidimo još jednog Vladimira ovde u Hagu, onog koji za svoja krivična dela zaslužuje da bude sankcionisan u prestonici međunarodnog prava. Siguran sam da će se to desiti kada pobedimo", rekao je Zelenski u Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu, a preneo "Kijev independent".

Zelenski je dodao i da je Ukrajini potreban samo "pouzdan mir, pravi mir i sloboda i istinska pravda".

Ukrajinski predsednik posetio je MKS, koji je u martu izdao nalog za hapšenje Putina zbog sumnje da je odgovoran za deportaciju dece iz Ukrajine.

Zelenskog je dočekao predsednik suda Pjotr Hofmanski, prethodno se sastao s holandskim poslanicima, a kasnije će razgovarati s tamošnjim premijerom Markom Ruteom i kraljem Viljem-Aleksandrom. U planu je i da poseti holandsku vazduhoplovnu bazu i održi sastanak s belgijskim predsednikom vlade Aleksandrom de Kroom.

Holandija od početka rusko-ukrajinskog sukoba snažno podržava Ukrajinu, a premijer Rute je u februaru izjavio da ne isključuje svaku vrstu vojne podrške Kijevu, sve dok to ne uključuje sukob NATO-a i Rusije.

Međunarodni krivični tribunal u Hagu tereti Putina "za nedozvoljeno prebacivanje i deportovanje dece iz okupiranih teritorija Ukrajine na teritoriju Ruske Federacije".

Rusija, koja nije članica MKS i ne prihvata njegovu nadležnost, saopštila je da je reč o humanitarnim akcijama čiji je cilj evakuacija dece iz zona ratnih dejstava, tačnije spasavanje njihovih života, odnosno poriče da je počinila bilo kakve zločine tokom sukoba sa Ukrajinom.

image