Rusija

Zaharova podsetila na NATO bombardovanje Jugoslavije: UN, obratite pažnju, osudite London!

Ruska strana i danas poziva međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na potencijalnu radijacionu katastrofu koja može uslediti zbog upotrebe osiromašenog uranijuma u Ukrajini
Zaharova podsetila na NATO bombardovanje Jugoslavije: UN, obratite pažnju, osudite London!www.globallookpress.com © MFA Russia

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova danas je pozvala Ujedinjene nacije da osude odluku Velike Britanije da Ukrajini pošalje municiju sa osiromašenim uranijumom. 

Komentar je usledio nakon jučerašnje izjave zamenika portparola generalnog sekretara organizacije, Farhana Haka, koji je pozvao Moskvu i Kijev da se uzdrže od koraka, koji bi doveli do eskalacije sukoba, rekavši ujedno da on ne može da potvrdi informacije koje se tiču poslednjeg napada dronovima na Kremlj.

"Pozivamo Sekretarijat UN-a da otvoreno osudi planove Velike Britanije, koja treba da snosi odgovornost za svoje sulude akcije", rekla je danas Zaharova, dodajući da ispada da su i Ujedinjene nacije "spremne da 'zatvore oči' na bilo kakve akcije 'kolektivnog Zapada' u cilju podrške kijevskom režimu, bez obzira na to što mogu da imaju ozbiljne posledice, uključujući i radijacione". 

Zaharova je podsetila na NATO bombardovanje Jugoslavije 1999. godine i izveštaj Parlamentarne skupštine Saveta Evrope iz 2001. godine, u kojem se jasno ukazuje na dalekosežne posledice upotrebe municije sa osiromašenim uranijumom po zdravlje ljudi i životnu sredinu. 

Ona je istakla da je Evropski parlament ranije više puta usvajao rezolucije o uvođenju moratorijuma na dalju primenu oružja sa osiromašenim uranijumom i još jednom pozvala UN da otvoreno osudi spremnost Londona da izazove novu katastrofu.

Ambasada Ruske Federacije u Velikoj Britaniji krajem aprila upozorila je London da neće "izaći suv iz vode" ukoliko Kijev počne da koristi radioaktivnu municiju, dodajući da je sada postalo vrlo jasno da je Zapad Ukrajini dodelio ulogu "radioaktivne grobnice" i da Anglosaksonci žele potpunu eskalaciju konflikta u Ukrajini.

Ipak, zabrinjava i saopštenje Britanskog Ministarstva odbrane, koje je početkom aprila saopštilo da će "značajan deo" oružja koje London šalje Kijevu ostati tajna, nakon čega je portal "Diklasifajd Ju-Kej" posumnjao da Englezi možda spremaju još kontroverznije oružje od granata sa osiromašenim uranijumom.

image