Rusija

Rusija pozvala Unesko da prekine podršku Ukrajini: Napad na Kremlj je napad na svetsku baštinu

Prekid podrške administraciji predsednika Vladimira Zelenskog je veoma važan kako bi se sprečilo dalje uništavanje spomenika kulture, saopštilo rusko predstavništvo pri Unesku
Rusija pozvala Unesko da prekine podršku Ukrajini: Napad na Kremlj je napad na svetsku baštinuwww.globallookpress.com © Petrov Sergey

Zvanično predstavništvo Ruske Federacije pri Unesku osudilo je jučerašnji pokušaj napada dronovima na Kremlj, za koji je Moskva optužila Kijev, pozvavši ovu organizaciju da odustane od podrške kijevskom režimu. 

"Ubeđeni smo da kijevski režim, koji je pao toliko nisko da je napao objekat koji je izuzetno vredan za celo čovečanstvo, nema moralno pravo da dobija podršku Uneska. Zahtevamo od generalnog direktora UNESKO-a da osudi akcije čiji je uništavanje objekta koji imaju status svetske kulturne baštine".

Predstavništvo Rusije dodaje da su osuda i prekid podrške administraciji predsednika Vladimira Zelenskog "veoma važni" kako bi se Kijev "naterao da ispunjava međunarodne obaveze", kao i da bi trebalo da budu kažnjeni zbog napada na spomenike ruske kulture. 

Ruska Federacija tumači napad na Kremlj kao "grubo narušavanje međunarodnih obaveza na koje se Ukrajina obavezala, uključujući i Konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine".

U skladu sa ovim dokumentom, svaka država koja je potpisala Konvenciju o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine "obavezuje se da neće preduzimati nikakve namerne akcije koje bi direktno ili indirektno mogle da nanesu štetu kulturnoj i prirodnoj baštini koja se nalazi na teritoriji drugih država potpisnica Konvencije".

Moskva, za kraj, podseća da Kijev prima značajna finansijska sredstva iz fonda Uneska, i da takva država ne bi trebalo da prima podršku ove organizacije.

 

image