Rusija

Lavrov: Rusija će odgovoriti na napad dronovima na Kremlj

Pre ili kasnije, doći će do pregovora, ali ne sa Vladimirom Zelenskim, koji je, prema rečima ruskog diplomate, zapadna marioneta, već sa njegovim nadređenima
Lavrov: Rusija će odgovoriti na napad dronovima na Kremlj© Tanjug / AP Photo / Eraldo Peres

Rusija će na napad dronovima na Kremlj odgovoriti akcijom, umesto da polemiše o tome da li je to bio povod za rat, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov posle sastanka ministara spoljnih poslova u Indiji.

"Bio je to neprijateljski čin, ali bez znanja SAD kijevski teroristi ne bi mogli to da urade. Na to ćemo odgovoriti ne razgovorom, već konkretnim akcijama", upozorio je Lavrov. 

Izjave Kijeva i Vašingtona da nisu umešani u napad ne znače da se tome može verovati, istakao je Lavrov i podsetio na reči američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je rekao da SAD neće diktirati Ukrajini metode kojima ona brani svoj suverenitet.

"Time je sve rečeno", zaključio je ministar spoljnih poslova.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski i njegov tim čine sve da svaka zemlja koja poštuje sebe ne želi da komunicira sa Kijevom, primetio je ruski ministar.

Pregovori o rešavanju trenutne krize ne tiču se samo Ukrajine, kazao je Lavrov. Pre ili kasnije, doći će do pregovora, ali ne sa Zelenskim, koji je, prema rečima ruskog diplomate, zapadna marioneta, već sa njegovim nadređenima.

Kao osnovu pregovora, Lavrov vidi kinesku inicijativu, koja pokriva globalna pitanja – obezbeđivanje nedeljivosti bezbednosti, suzbijanje akcija koje zadiru u bilo koju drugu zemlju, odricanje od nelegitimnih sankcija.

"Tamo se Ukrajina pominje samo u naslovu", rekao je Lavrov.

"Rusija je već dugo spremna za takav dijalog, naši predlozi su izneti i 2009. godine i decembra 2021. Zapad ih je bahato odbio, ali ne može se pobeći od razgovora na ovu temu i od rešavanja svih ovih problema", rekao je Lavrov novinarima.

Bez rešavanja glavnog geopolitičkog problema, a to je, kako je rekao, želja Zapada da održi svoju hegemoniju i da svima diktira svoju volju, nemoguće je rešiti bilo koju krizu, ni u Ukrajini, ni u drugim delovima sveta, zaključio je Lavrov.

Gotovo sve kolege ruskog ministra su na sastanku osudile napad ukrajinskih dronova na Kremlj, a pakistanski ministar spoljnih poslova Bilaval Buto Zardari izrazio je nadu da će počinioci što pre biti privedeni pravdi. 

ŠOS prelazi na nacionalne valute

Na sastanku u Indiji, predstavnici zemalja članica Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) razgovaraju o povećavanju obima trgovine u nacionalnim valutama i razmatraju praktična pitanja koja će obezbediti saradnju nezavisnih zemalja i ograničiti zloupotrebu dolara kojom se koriste SAD, rekao je ruski ministar.

"Razmatrali smo praktična pitanja, koja će omogućiti da se obezbedi saradnja i samostalnost nezavisnih država od akcija Zapada koji zloupotrebljava svoj položaj u svetskoj ekonomiji, i SAD koje zloupotrebljavaju položaj dolara kao rezervne valute", rekao je Lavrov novinarima.

Kako bi koristile nacionalne valute zemlje ŠOS-a primenjuju prakse koje su formirane u okviru Evro-azijske razvojne banke, Azijske banke i Nove razvojne banke BRIKS-a, dodao je Lavrov.

"O svemu ovome se razgovaralo, ova tema je veoma aktuelna", rekao je i dodao da su u formiranje plana uključeni nadležni resori, ministarstva finansija i centralne banke zemalja članica.

"Ovaj proces se ne može zaustaviti", naglasio je Lavrov i dodao da se uzimaju u obzir i predlozi brazilskog predsednika Luisa Injasia Lulea da Silvade, da se pronađe neka vrsta zajedničke valute.

SAD se mešaju u unutrašnju politiku Avganistana

Vašington ponovo pokušava da se umeša u politiku Avganistana, za šta, prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova, postoje ubedljivi dokazi.

Situacija zahteva hitne akcije jer Amerika želi da se umeša, rekao je Lavrov nadajući se da će odluka o pokretanju Kontaktne grupe "ŠOS – Avganistan" biti sprovedena.

"Postoje ubedljivi dokazi i činjenice koje pokazuju da Amerikanci podržavaju terorističke grupe u Avganistanu koje se suprotstavljaju talibanima, rekao je on.

image