Svet

Borelj: Plan Zelenskog jedini prihvatljiv; Zaharova: To je američki priručnik za raspirivanje sukoba

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova reagovala je na izjavu visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost da je jedino prihvatljiv mirovni plan ukrajinskog predsednika
Borelj: Plan Zelenskog jedini prihvatljiv; Zaharova: To je američki priručnik za raspirivanje sukobawww.globallookpress.com © President Of Ukraine Office/Keystone Press Agency

Jedini predlog koji je prihvatljiv je mirovni plan Vladimira Zelenskog, koji Rusija definitivno neće prihvatiti, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. 

"Kineski plan za mirno rešenje ukrajinskog sukoba je samo skup dobrih namera. Plan ukrajinskog predsednik Vladimira Zelenskog je jedini prihatljiv, ali Rusija ga ne prihvata", kazao je Borelj na konferenciji u Firenci.

Tom prilikom on je istakao da Kina ne isporučuje oružje Rusiji u ukrajinskom sukobu. 

"Kina ima najveći uticaj na Rusiju. Peking do danas nije isporučivao oružje Moskvi. SAD razmatraju ovu mogućnost, ali to se do sada nije desilo. Dobra vest je da je kineski predsednik Si Đinping razgovarao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim. Veoma smo zainteresovani da ne guramo Rusiju na stranu Kine", naveo je.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na izjavu visokog predstavnika EU, rekavši da je takozvani mirovni plan ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog još jedan američki priručnik za raspirivanje sukoba u Evropi.

"Prvo, ne razmišlja EU, pa čak ni Borelj, već SAD. Drugo, da je EU u stanju da 'razmišlja', ne bi bila u takvoj situaciji. Treće, 'mirovni plan' Zelenskog - to niti je plan, niti je mirovan. To je još jedan američki priručnik za raspirivanje sukoba u Evropi", napisala je Zaharova na Telegramu.

Portparolka ruskog MSP poručila je Borelju da samo osoba koja ništa ne zna o geopolitici ili osoba sa kolonijalnom logikom, koja ne poštuje one koje smatra "ispod sebe" ne može ozbiljno da shvati predloge koji se iznose u ime petine stanovništva planete i vodeće svetske ekonomije.

"Borelj, vi ste srećan izuzetak. Slika i jednog i drugog u isto vreme", zaključila je Zaharova.

image