Rusija

Rusija priprema kontraudar: Svi će osetiti kada odgovorimo na napade na Kremlj

Moskva pažljivo priprema kontraudarac nakon kojeg više nikome neće pasti na pamet da pokuša da napadne Kremlj
Rusija priprema kontraudar: Svi će osetiti kada odgovorimo na napade na Kremljwww.globallookpress.com © Konstantin Kokoshkin

Rusija priprema srazmeran odgovor na nedavni teroristički napad dronovima na Kremlj koji će osetiti svi oni koji su bili umešani u incident, odnosno, i Kijev i oni koji njime rukovode, poručio je šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja Konstantin Gavrilov. 

"Odgovora će biti, siguran sam. Rukovodstvo zemlje upravo razmišlja o tome. U potpunosti se slažem sa predsednikom Državne dume Vjačeslavom Volodinom, koji kaže da odgovor treba da bude toliko promišljen i proveren da oni koji su to uradili, i Kijev i oni koji njime rukovode, izgube želju da ikada ponove takve akcije. Odgovor bi trebalo da bude takav. On treba da bude srazmeran, ali tako da ga svi osete", rekao je Gavrilov.

Ipak, on je istakao da smatra da bi primenjivanje nuklearnog oružja bila preuranjena reakcija, što su ranije kao potencijalan odgovor spominjali neki od ruskih zvaničnika, dodajući da postoji posebna vojna doktrina koja propisuje kada bi ovo oružje trebalo da se upotrebi. U ovom slučaju, kako je objasnio, nema potrebe za pribegavanje nuklearnom oružju. Takav odgovor bi bio "bez osnova, preuranjen i neumestan".

Istražni komitet nastavlja istragu ovonedeljnog incidenta, rekao je danas za "RIA Novosti" predsednik komiteta Aleksandar Bastrikin. Prema njegovim rečima, napadi na Kremlj klasifikuju se kao teroristički napad, što potvrđuje da je ovakav tip akcija tipičan način ratovanja za Ukrajinu. Sve je posebno dobilo na značaju iz razloga što se incident desio pred Dan pobede, tradicionalni praznik koji ruski narod slavi već decenijama i koji simbolizuje pobedu protiv nacizma, objasnio je Bastrikin.

Napadi na Kremlj desili su se tokom noći 3. maja, nešto malo posle ponoći. Predsednik Rusije Vladimir Putin u tom trenutku nije bio u svojoj rezidenciji u Kremlju, te je sa svojim aktivnostima istog dana nastavio neometano. Moskva je za napad optužila Ukrajinu i SAD, za koje je rečeno da stoje iza provokacije, dok je bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev poručio da je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, zbog napada, postao legitimna meta ruskih snaga.

Kijev negira umešanost u incident. 

image