Srbija i Balkan

Miloš Ković u "Lokomotivi": Haški tribunal paradigma upotrebe sudstva zarad geopolitičkih interesa

Za nas je ključno da obnovimo našu istorijsku svest i da čitamo istoriju i mislimo svojom glavom, istakao je profesor Ković
Miloš Ković u "Lokomotivi": Haški tribunal paradigma upotrebe sudstva zarad geopolitičkih interesa© РТ Балкан

Gost u novoj epizodi podkasta "Lokomotiva" je kolumnista RT-a i istoričar prof. dr Miloš Ković sa kojim su autori razgovarali o tome kako je Haški sud dobio glavnu ulogu u tumačenju i reviziji istorije, unutrašnjem sukobu unutar društva u SAD, dekolonizaciji i velikim geopolitičkim procesima u Evroaziji, ali i aktuelnim dešavanjima na na Kosovu i Metohiji i tome šta nam govore rezultati popisa u Srbiji.

U prvom delu emisije autori podkasta Tiosav Purić i Marko Nikolić osvrnuli su se na novu rundu briselskih dijaloga koja je održana 2. maja. Nakon tog sastanka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija saterana uza zid i da je potpuno jasno da vlasti privremenih institucija u Prištini ne planiraju da naprave Zajednicu srpskih opština u formatu koji je dogovoren u Briselu.

"Što se Srba na Kosovu tiče, vidite da se tamo čovek koji ode da obiđe svoju njivu hapsi zbog navodnih ratnih zločina. Ljude na Kosovu i Metohiji jure kao zečeve, dok Zapad ćuti na pitanja imovinske obezvlašćenosti, fizičke bezbednosti i getoizacije Srba koja je evidentno prisutna na Kosovu. Problem je u tome što je Zapad uzeo sebi za pravo da kaže šta je sloboda medija i da postavlja univerzalna pravila. Kosovo je pitanje smisla naše prošlosti i svega što su naši preci prošli", rekao je profesor Ković komentarišući zbivanja na Kosovu i Metohiji u prethodnom periodu i dodao da se na pitanju Kosova i Metohije "sve lomi" i da se tu otvaraju sve naše istorijski važne teme.

Autori emisije su razgovrali i o velikim geopolitičkim promenama kojima prisustvujemo danas u Evroaziji, dovoljno velike da deluju potpuno neverovatno u odnosu na period od pre samo nekoliko godina. Proces multipolarnosti otpočeo je na globalnom nivou, dok sada prisustvujemo realizaciji tog procesa, navode autori.

"Istorija nema kraja i ne samo da Zapad nije pobedio kao što je Fukujama govorio devedesetih, već svedočimo stvaranju multipolarnog sveta koji je još Hantigton najavio kao odgovor na Fukujaminu tezu. Za nas je ključno da obnovimo našu istorijsku svest i da čitamo istoriju i mislimo svojom glavom", istakao je profesor Ković.

"Lokomotiva" se emituje svake subote u 19 časova.

image