Rusija

Kadirov pisao Putinu: Dozvolite da zamenimo Vagnerovce u Bahmutu; Ukrajina: To je sve varka

"Vagnerovci" ispunili cilj: oslobodili smo 95 odsto teritorije Bahmuta, Ahmat će sigurno završiti stvar
Kadirov pisao Putinu: Dozvolite da zamenimo Vagnerovce u Bahmutu; Ukrajina: To je sve varkawww.globallookpress.com © Friedemann Kohler

Lider Čečenije Ramzan Kadirov poslao je pismo predsedniku Rusije Vladimiru Putinu u kojem je zatražio dozvolu da snage Ahmata budu povučene sa trenutnih pozicija, a zatim budu prebačene u grad Bahmut, u kojem se trenutno nalaze jedinice Grupe "Vagner".

Kadirov zahtev usledio je nakon nedavnog saopštenja osnivača Grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina, koji je prethodnih dana najavio povlačenje svojih trupa sa ove goruće tačke fronta do 10. maja. Prema njegovim rečima, "vagnerovci" su ispunili svoj zadatak, jer njihov glavni cilj nije bio da samostalno osvoje grad: oslobođeno je 95 odsto teritorije Bahmuta, a ostalih pet odsto nikako ne mogu uticati na dalji to Specijalne vojne operacije.

"Zbog trenutne situacije u zoni Specijalne vojne operacije molim Vas da naredite ministru odbrane Ruske Federacije Šojguu S.K. i direktoru Federalne službe snaga Nacionalne garde Ruske Federacije Zolotovu V.V. da narede da se jedinice 'Ahmata' povuku sa drugih pravaca i da im se predaju pozicije koje drži Grupa 'Vagner' u mestu Artjomovsk (Bahmut)", napisao je Kadirov.

Prigožin je prethodno izjavio da je već stupio u kontakt sa komandantima čečenskog Ahmata, kako bi bila dogovorena predaja pozicija, koje su neustrašivi "vagnerovci" mesecima zauzimali i čijim je naporima osvojen skoro ceo Bahmut. Prema jučerašnjim podacima, do potpunog oslobođenja grada od ukrajinske armije ostalo je svega dva i po kvadratna kilometra u njegovom zapadnom delu.

Osnivač Grupe "Vagner" juče je takođe uputio pismo Šojguu, u kojem je zatražio da od 10. maja u Bahmutu i okolnim mestima bitke nastave jedinice Kadirova, izrazivši uverenost da će Ahmat sigurno moći da završi osvajanje grada.

Kadirov je rekao da je njegova vojska spremna da napreduje ka Bahmutu i da su se neke jedinice već uputile na ovaj deo fronta, te da je sa ruskim Ministarstvom odbrane već pristupio razradi detaljnog plana o daljim koracima u gradu.

"Vojnici su u stanju visoke pripravnosti, samo čekamo naređenja", rekao je on, dodajući da "ukoliko stariji brat Prigožin" i Grupa "Vagner" odu iz grada, na njihovo mesto doći će "mlađi brat Kadirov i 'Ahmat'". 

Čečenski lider je, takođe, obećao da će Bahmut biti u potpunosti oslobođen u najskorijem periodu, rekavši da Ahmat "ima snage da zameni bilo koga" na frontu, te da je oslobođenje Bahmuta pitanje svega nekoliko sati. 

"Sve nas je ljudima napravio isti čovek - Vladimir Vladimirovič Putin, tako da smo mu dužni životom", istakao je Kadirov.

Predaja pozicija u Bahmutu usledila je nakon žestokih borbi koje su često poređene sa mlinovima za mesom, aludirajući na veliki broj žrtava i tešku situaciju u gradu za obe strane, zbog koje je Kijev od svojih saveznika pri svakoj mogućoj prilici tražio dodatnu vojnu pomoć.

Zbog gubitaka u ljudstvu i deficita municije, Prigožin je najavio povlačenje svoje privatne vojske, ali, kako su saopštili "vagnerovci", poznate jedinice ostaće u gradu i 9. maja, kako bi "sveti dan za Ruse 9. maj, Dan pobede, bio dočekan sjajem ruskog oružja".

Nakon napuštanja pozicija u Bahmutu, "vagnerovci" će se povući u kampove za obuku, kako bi jedinice ponovo prikupile snagu i, kako je to slikovito objasnio Prigožin, "zalečile svoje rane", nakon čega će vojska biti u pripravnosti i, ukoliko za tim bude potrebe, "odmah stati u odbranu svoje otadžbine".

Ipak, ukrajinska strana negira navode Kadirova i Prigožina o zameni vojske u Bahmutu.

Savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak rekao je juče da ukrajinska vojska ne primećuje nikakvo bitno premeštanje ruskih snaga ili promene u gradu, tvrdeći da je sve ovo varka, a glavni zadatak bi bio da se Ukrajina isprovocira i preduzme nekontrolisane akcije. 

"Ukrajinske obaveštajne službe znaju kakva je situacija sa snabdevanjem donjeckih jedinica Oružanih snaga Rusije na prednjoj liniji fronta. Donjecke snage nemaju problem ni sa kakvim velikim deficitom municije", rekao je Podoljak, navodeći da "ni 10. ni 5. ni 9. maja niko nigde neće pobeći".

image