Srbija i Balkan

Priština plaća odbranu pripadnicima tzv. OVK u Hagu, ali žrtve ne priznaje

Specijalizovani sud za zločine na KiM kritikuje privremene institucije budući da tamošnji zakon prepoznaje samo nastradale od pripadnika snaga SRJ, ne i tzv. OVK – žrtve mogu biti samo Albanci
Priština plaća odbranu pripadnicima tzv. OVK u Hagu, ali žrtve ne priznaje© Tanjug/Koen van Weel/Pool via AP

Odbrana pripadnika tzv. Oslobodilačke vojske Kosova pred haškim Specijalizovanim sudom za zločine na KiM finansira se iz "kase" koju je za ove potrebe oformila Priština, dok ne postoji budžet za žrtve.

Naime, odredbe tzv. kosovskih zakona o šteti i povredama pretrpljenim u kontekstu rata na Kosovu 1998–1999. tiču se "isključivo žrtava neprijateljskih snaga", čime se vrši diskriminacija između žrtava sukoba. Dakle, taj zakon prepoznaje samo nastradale od pripadnika snaga SRJ, ne i tzv. OVK – žrtve mogu biti samo Albanci, pišu "Večernje novosti".

Međutim, prema pravilima Specijalizovanog suda, žrtve su ravnopravni deo procesa. One imaju svog advokata, Britanca Sajmona Loza, koji ima uvid u dokumentaciju i poverljive materijale i obaveštava ih o svemu. Žrtve mogu da budu i svedoci.

Sve je pak postalo očigledno pošto je Saljih Mustafa, osuđen na 26 godina za ratne zločine, dužan da na račune žrtava koje su učestvovale u njegovom procesu uplati 207.000 evra.

U procesu koji se vodi protiv Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija i Kadrija Veseljija status žrtava ima 140 ljudi, a u slučaju protiv Pjetera Šalje ima osam žrtava.

"U Specijalizovanom sudu učestvuju žrtve i imaju svog advokata. Jasno je da će vlada tzv. Kosova morati da plati odštetu ako osuđenik ne može. Jer ovo je sud koji je napravljen po tzv. kosovskim zakonima i sve što se nalazi u presudi mora da se sprovede. Ako ne budu dobili odštetu u nekom roku, žrtve mogu da pokrenu proces i da tuže", istakao je advokat Branko Lukić, koji je bio učesnik u suđenjima pred Tribunalom za krivične sankcije u bivšoj Jugoslaviji.

Ministarka pravde tzv. Kosova Aljbuljena Hadžiju rekla je da je do sada izdvojeno oko 18 miliona evra "za odbrambene timove lidera OVK kojima se sudi u Hagu". Prema ranijim izjavama, u svrhu odbrane Priština bi trebalo da izdvoji 20 miliona evra, zaključuju "Večernje novosti".

image