Rusija

Ukrajina napravila listu novinara za odstrel? Ukrajinci glasaju: Ko je sledeći?

Portal UNIAN objavio anketu, u kojoj pozivaju da se pratioci izjasne kojeg ruskog novinara bi trebalo likvidirati, a Marija Zaharova podsetila na nacističke liste za odstrel
Ukrajina napravila listu novinara za odstrel? Ukrajinci glasaju: Ko je sledeći?© Tanjug/AP Photo/Sakchai Lalit

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova podsetila je danas na nedavno objavljenu anketu portala UNIAN, koji je svoje čitaoce upitao ko bi sledeći trebalo da bude meta budućeg terorističkog napada, nakon što su već slične akcije bile izvedene na Darju Duginu, Vladlena Tatarskog i Zahara Prilepina. 

Anketa je objavljena 6. maja, istog dana kada je u Nižnjenovgorodskoj oblasti Ruske Federacije pokušano ubistvo aktuelnog pisca Zahara Prilepina. 

Na sreću, on je preživeo i trenutno se oporavlja, dok je njegov vozač i telohranitelj nastradao.

I dok zvanične kijevske službe nisu odmah odlučno demantovale da ne stoje iza napada, otvorena anketa UNIAN-a potvrđuje izjavu Moskve da iza napada stoji Kijev.

Još šokantnije je i to što anketa još nije uklonjena.

UNIAN je tako kao potencijalne sledeće mete naveo čuvenog novinara Vladimira Solovjeva, glavnu urednicu RT-a Margaritu Simonjan, novinara Antona Krasovskog, generalnog direktora medijske grupe "Rasija sivodnja" Dmitrija Kiseljova, novinara Sergeja Mardana i Simjona Pegova, osnivača Telegram kanala "VorGonzo" (WarGonzo) vojne tematike.

"Sudeći po broju lajkova i srca ispod objave, teroristička ideologija sa svim svojim zločinačkim obeležjima nailazi na razumevanje kod Ukrajinaca podleglih nacističkoj propagandi, što potvrđuje i 50.000 glasova koliko je do sada prikupila ova anketa, objasnila je Marija Zaharova, portparolka Ministrstva spoljnih poslova Rusije.

Ipak, ono što privlači pažnju je i to što niko sa Zapada nije reagovao na anketu, ističe portparolka.

"Još jednom američkom kučkinom sinu poći će za rukom da se izvuče. Čak i kada se, kao u ovom slučaju, radi o direktnom podstrekivanju na teroristički napad", zaključila je ona.

Zaharova je napravila paralelu između pomenutih "anketa za odstrel" i kijevskog režima sa jedne strane i praksi Trećeg rajha, sa druge, aludirajući na sličnost ankete UNIAN-a i poznatih nemačkih lista za odstrel. Crnu listu Trećeg rajha činile su ličnosti iz sfere kulture, nauke, politike i drugih oblasti, a smatralo se da bi ih trebalo likvidirati što pre.

Nešto slično, navodi dalje Zaharova, danas se dešava u Ukrajini, koja je, kako je ocenila, ipak prevazišla svog učitelja. 

"Kijevski režim otišao je još dalje: on uvlači celo društvo ne samo u maltretiranje i nacističku segregaciju (društva), već i u terorističke aktivnosti. Učenik je prevazišao učitelja", zaključila je ona. 

I dok ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova osuđuje predsednike država članice Zajednice nezavisnih država za to što su danas prisustvovali paradi u Moskvi povodom Dana pobede i pobede nad nacizmom, Kijev, očigledno, crne liste ne smatra spornim.

Zbog toga je anketa još tu, na Telegramu...

image