Svet

Borelj: Bez pomoći Zapada, Ukrajina bi se davno predala

Ne znam u kakvom svetu žive oni koji kažu: "Želim mir, a najbolji način da se to postigne je da Evropljani prestanu da pomažu Ukrajini", poručio šef EU diplomatije
Borelj: Bez pomoći Zapada, Ukrajina bi se davno predala© Tanjug/AP Photo/Fred Sierakowski

Sukob u Ukrajini bi mogao odmah da bude zaustavljen ukoliko bi Zapad prestao da pruža vojnu podršku Kijevu, međutim, zapadnim saveznicima takav mir ne bi odgovarao, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj. 

"Znam kako da odmah okončam, rat: prestaću da pružam vojnu pomoć Ukrajini, a ona mora da se preda za nekoliko dana. To je to, rat je završen", rekao je Borelj u intervjuu za španski TV kanal "Seksta".

Borelj je ponovio da EU "nije zaraćena strana" u sukobu, jer se "ne meša direktno" i upitao da li bi mir postignut na ovaj način mogao da zadovolji interese Zapada.

"Mir što pre, ali kakav? Moramo da nastavimo da pružamo pomoć Ukrajini. Oni koji kažu: 'Želim mir, a najbolji način da se to postigne je da Evropljani prestanu da pomažu Ukrajini', da budem iskren, ne znam u kakvom svetu žive", zaključio je šef EU diplomatije.

image