Svet

Zelenski: Ukrajini potrebno još vremena za kontraofanzivu

Za Kijev, svaki rezultat koji bi se na Zapadu smatrao razočaravajućim mogao bi da znači smanjenje vojne podrške i početak pritiska da započne pregovore sa Rusijom
Zelenski: Ukrajini potrebno još vremena za kontraofanzivu© Foto Tanjug / AP (AP Photo/Yves Herman (POOL)

Predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je Ukrajini potrebno više vremena da započne dugo najavljivanu kontraofanzivu protiv ruskih snaga, jer ukrajinska vojska mora da sačeka isporuku obećane vojne pomoći, prenosi Bi-Bi-Si.

To bi mogao da bude ključni test za Ukrajinu, koja želi da pokaže da oružje i oprema, koju je dobila od Zapada, može dovesti do značajnih promena na bojnom polju, primećuje ovaj medij.

Zelenski je rekao da su borbene brigade, od kojih su neke obučavale zemlje NATO-a, "spremne", ali je dodao da su vojsci potrebne "još neke stvari", uključujući oklopna vozila.

"Izgubili bismo mnogo ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo. Zato moramo da sačekamo. Treba nam još vremena", rekao je Zelenski.

Ruske snage su u međuvremenu ojačale svoju odbranu duž linije fronta, koja se proteže dužinom od 1.450 kilometara.

Neuspeh kontraofanzive mogao bi da znači manju vojnu pomoć 

Ukrajinske vlasti su poslednjih nedelja pokušale da smanje očekivanja od kontraofanizive, primećuje Bi-Bi-Si.

Visoki zvaničnik ukrajinske vlade, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da su vođe u Kijevu "shvatile da Ukrajinci moraju da budu uspešni", ali da napad ne treba posmatrati kao "srebrni metak" u ratu koji traje skoro 15 meseci.

Predsednik Zelenski je izrazio uverenje da bi ukrajinska vojska mogla da napreduje, upozoravajući na rizike od "zamrznutog sukoba", na koje, kako je rekao, Rusija računa.

Za Kijev, svaki rezultat koji bi se na Zapadu smatrao "razočaravajućim" mogao bi da znači smanjenje vojne podrške i početak pritiska da započne pregovore sa Rusijom.

S obzirom na to da je skoro petina zemlje pod ruskom kontrolom, a predsednik Vladimir Putin je proglasio aneksiju četiri regiona, ovo bi verovatno uključivalo i pregovore o teritorijalnim ustupcima Ukrajine.

Neuspeh ukrajinske kontraofanzive, smatraju pojedini analitičari, mogao bi značiti da Ukrajina jednostavno nema dovoljno kapaciteta da odnese vojnu pobedu protiv Rusije. U obzir treba uzeti i stavove američkih saveznika, pre svega u Evropi, koji misle da bi trebalo otpočeti pregovore ukoliko se pokaže da "pobeda Kijeva nije izvesna".

U američkoj administraciji tvrde da su učinili "sve što je bilo u njihovoj moći" kako bi kontraofanziva bila uspešna, ali zabrinutost zbog mogućeg neuspeha Kijeva raste.

Koliko dugo će trajati zapadna podrška Kijevu?

Međutim, za sada ne postoji realna mogućnost pregovora o okončanju sukoba, jer obe strane tvrde da će se boriti do pobede.

Predsednik Zelenski ponudio je mirovni predlog od deset tačaka, zahtevajući povratak svih teritorija, isplatu reparacija za ratnu štetu i stvaranje specijalnog tribunala za procesuiranje ruskih ratnih zločina, ali ovaj plan je Moskva odlučno odbila.

Zelenski je negirao da je Kijev zabrinut da će izgubiti podršku SAD ukoliko predsednik Džo Bajden, koji je obećao da će "podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno", ne bude ponovo izabran 2024. godine.

Ukrajina, rekao je on, i dalje uživa dvostranačku podršku u američkom Kongresu. "Ko zna gde ćemo biti kada se održe izbori?", rekao je. "Verujem da ćemo do tada pobediti."

Zapadne sankcije, rekao je Zelenski, imaju određeni uticaj na rusku odbrambenu industriju, dodajući da Rusi ipak "imaju još mnogo toga u svojim skladištima."

Zelenski ponovo odbacuje odgovornost za napad na Kremlj

Zelenski je ponovo odbacio ruske optužbe da Ukrajina stoji iza napada dronom na Kremlj prošle nedelje, koji je Moskva ocenila kao "pokušaj ubistva predsednika Putina", dodajući da on veruje da bi napad mogao da bude operacija "pod lažnom zastavom", koji je izvela Rusija.

Inače, Zelenski se oglasio u vreme održavanja takmičenja za pesmu Evrovizije u engleskom gradu Liverpulu, koji je izabran za domaćina u ime Ukrajine, pobednika prošlogodišnjeg događaja.

On je rekao da bi više voleo da se takmičenje održalo u nekoj susednoj zemlji, "gde bi naši ljudi mogli da putuju", ali da ima "mnogo poštovanja prema Britaniji, koja je neverovatna zemlja."

 

image