Rusija

Peskov: Moskva će odgovoriti na britansku isporuku krstarećih raketa dugog dometa Ukrajini

Portparol Kremlja prokomentarisao odluku Velike Britanije o isporuci raketa koje mogu da udare duboko u teritoriju Rusije
Peskov: Moskva će odgovoriti na britansku isporuku krstarećih raketa dugog dometa Ukrajiniwww.globallookpress.com © Bulkin Sergey

Odluka Londona da Kijevu pošalje krstareće rakete dugog dometa zahteva adekvatan odgovor Moskve, rekao je danas predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, dodavši da se Rusija krajnje negativno odnosi prema ovoj inicijativi.

"Ovo zahteva adekvatan odgovor", naglasio je on. 

Kako su ranije preneli mediji, Kijev je obećao da ovo oružje neće biti iskorišćeno za udare po teritoriji Ruske Federacije, ali kako ono ipak može biti upotrebljeno u ove svrhe Moskva je danas istakla da će odgovor sigurno uslediti. 

O predaji ruske imovine Kijevu za obnovu

Peskov je danas, takođe, prokomentarisao jučerašnju odluku američkog državnog tužioca koji je odobrio da se Ukrajini predaju konfiskovana sredstva ruskog biznismena Konstantina Malofejeva. Peskov je rekao da se radi o lopovluku koji podriva poverenje međunarodne zajednice kada je reč o SAD, dodavši da će se ovakve akcije vratiti Vašingtonu kao bumerang.

"Kao prvo, to je šteta za onoga kome su taj novac oduzeli ili ukrali. To je direktan gubitak. A što se tiče SAD, takve odluke će se njima samima vratiti kao bumerang", kazao je Peskov danas na brifingu.

Prema njegovim rečima, teško je zamisliti šta bi moglo poslužiti kao pravna osnova za odluku američkog državnog tužioca koji je ovim poslednjim činom napravio presedan, posegnuo na imovinsko pravo, i po prvi put zaplenjena ruska sredstva prebacio Ukrajini za obnovu zemlje.

"Ovo podriva poverenje investitora i onih čija je imovina na ovaj ili onaj način povezana sa Amerikom", objasnio je portparol. 

Malofejev je, inače, osnivač televizije "Car-grad". U februaru ove godine sud u Njujorku zaplenio je 5,4 miliona američkih dolara sa njegovog računa u banci "Sanflauer" (Sunflower), dok je američki državni tužilac Merik Garland poslednjih dana rekao da, iako je ovo prvi slučaj prebacivanja ruskog novca Ukrajini, to neće biti i poslednji.

image