Svet

Zelenski izvisio za finale Evrosonga; Zaharova: Šteta, bio bi tako dobar

Pesma Evrovizija je međunarodna zabavna emisija, čiji je jedan od kamena temeljaca nepolitička priroda događaja, saopštila je Evropska radiodifuzna unija
Zelenski izvisio za finale Evrosonga; Zaharova: Šteta, bio bi tako dobarGetty © Photo by Spencer Platt/Getty Images

Evropska radiodifuzna unija (EBU) odbila je zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se obrati video-porukom u finalu Pesme Evrovizije u subotu uveče, prenosi TASS, pozivajući se na predstavnika udruženja.

EBU je Evrosong nazvao "međunarodnom zabavnom emisijom, čiji je jedan od kamena temeljaca nepolitička priroda događaja".

"Ovo takmičenje zabranjuje političke ili slične izjave. Zahtev gospodina Zelenskog da govori pred evrovizijskom publikom, iako je napravljen sa poštenim namerama, nažalost, ne može biti odobren", navodi se u saopštenju.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova reagovala je na ovu odluku, ocenivši da bi ukrajinski predsednik bio dostojan konkurent ovogodišnjim takmičarima.

"Šteta, ne bi trebalo. Ove godine Vladimir Zelenski bi bio dostojna konkurencija učesnicima Pesme Evrovizije", napisala je Zaharova na Telegramu.

Portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov demantovao je da je Zelenski tražio da se obrati u finalu Evrosonga. 

"Kabinet ukrajinskog predsednika nije se obratio organizatorima Pesme Evrovizije da Vladimir Zelenski nastupi onlajn tokom finala ili u bilo kojoj drugoj fazi takmičenja", rekao je Nikiforov.

Međutim, izgleda da Zelenskom ne veruju ni saveznici Kijeva, pa je tako britanski premijer Riši Sunak poručio da je razočaran zbog zabrane ukrajinskom predsedniku da se obrati na Evroviziji, naročito kad se ima u vidu da je Velika Britanija preuzela ulogu domaćina događaja u ime Ukrajine. 

"Vrednosti i slobode za koje se bore predsednik Zelenski i ukrajinski narod nisu političke, već fundamentalne", rekao je Sunak.

Poslanik britanskih konzervativaca Demijan Grin ocenio je da je bila greška EBU što je ukrajinskom lideru uskratila priliku da se obrati svetu putem video poruke tokom subotnjeg finala.

"Gledaoci su, glasajući za Ukrajinu prošle godine, stavili do znanja šta osećaju i ostatak Evrope to treba da poštuje", poručio je Grin. 

Podsetimo, Evropska radiodifuzna unija premestila je izbor za Pesmu Evrovizije 2023. sa teritorije Ukrajine, koja je pobedila na takmičenju prošle godine, u britanski Liverpul iz bezbednosnih razloga. 

Rusija je februara 2022. isključena iz takmičenja za Pesmu Evrovizije. EBU je ovu odluku objasnio zabrinutošću zbog krize u Ukrajini, uz napomenu da bi "učešće Rusije moglo da naruši reputaciju takmičenja".

Od početka ruske Specijalne vojne operacije u Ukrajini u februaru 2022. godine, Zelenski je tražio da mu se dozvoli obraćanje na brojnim međunarodnim događajima, kako političkim, tako i kulturnim.

Dok su neki organizatori dozvolili ukrajinskom lideru da govori, drugi su odbili tu ideju, uključujući dodelu Oskara i filmski festival u Torontu. FIFA je takođe odbila zahtev Zelenskog da govori tokom finala Svetskog prvenstva u Kataru u decembru.

image