Rusija

Lavrov o licemerju Zapada: Optužujete Rusiju, a vi ste zgazili međunarodno pravo u Jugoslaviji VIDEO

Zapadne države cinično pokušavaju da optuže Rusiju za kršenje međunarodnog prava, rekao je šef ruske diplomatije
Lavrov o licemerju Zapada: Optužujete Rusiju, a vi ste zgazili međunarodno pravo u Jugoslaviji VIDEOwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich/Global Look Press

Zapad cinično pokušava da optuži Rusku Federaciju za kršenje međunarodnog prava, iako ga je sam već zgazio u Jugoslaviji, Iraku i Libiji, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Danas, prebacujući probleme sa bolne glave na zdravu, zapadne države cinično pokušavaju da optuže Rusiju za kršenje međunarodnog prava. Upravo ono međunarodno pravo koje su pogazile u Jugoslaviji, Iraku, Libiji, puštajući protiv njih agresivne ratove", kazao je Lavrov, govoreći na 11. Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu.

Ruski šef diplomatije je naveo da se Specijalna vojna operacija (SVO) izvodi u skladu sa članom Povelje UN.

"SVO se sprovodi na osnovu člana 51 Povelje UN, koji predviđa pravo na individualnu i kolektivnu samoodbranu, o čemu je blagovremeno obavešten Savet bezbednosti UN", istakao je Lavrov.

Odluka Međunarodnog krivičnog suda skandalozna

Odluke Međunarodnog krivičnog suda (MKS) su skandalozne i politički pristrasne, kazao je Lavrov.

"Upečatljiv primer 'poretka zasnovanog na pravilima' je MKS. Ovaj istinski kvazisud, koji je postao poslušno oruđe u rukama Anglosaksonaca, nastavlja da demonstrira političku pristrasnost, neefikasnost. Njegovo povezivanje sa regionalnim subjektima nikada nije doprinelo političkom rešavanju sukoba, već ih je samo pogoršalo", naglasio je.

On je napomenuo da danas ovaj sud "ide na nove skandalozne odluke, uključujući jednostrano proširenje jurisdikcije, kršeći međunarodno pravo, ignorišući imunitete državnih zvaničnika".

Podsetimo, pretpretresno veće MKS, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, izdalo je 17. marta nalog za "hapšenje" ruskog predsednika Vladimira Putina i dečijeg ombudsmana Marije Lvove-Belove. 

Kako se navodi, MKS tereti rusku stranu, između ostalog, za navodnu deportaciju dece koju su ruske vlasti spasile od ukrajinskog granatiranja i izvele iz zone borbenih dejstava u bezbedna područja. 

Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, pokretanje pitanja MKS-a o "hapšenju" ruskog predsednika je neprihvatljivo. Ponovio je da Moskva ne priznaje nadležnost tog suda, i da je bilo koja njegova odluka "ništavna".

image