Rusija

Peskov: Poštovanjem sporazuma do rešenja za Nagorno Karabah

Uprkos osetljivim trenucima, odnosi Rusije i Jermenije imaju duboke istorijske korene i svetlu budućnost, kazao je portparol Kremlja
Peskov: Poštovanjem sporazuma do rešenja za  Nagorno Karabahwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Sprovođenje trilateralnih sporazuma između Rusije, Jermenije i Azerbejdžana omogućiće da se dođe do rešenja na Južnom Kavkazu, potpisani dokumenti nemaju alternativu kao osnovu za rešavanje situacije, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Rusija se, prema njegovim rečima, u potpunosti pridržava tih trilateralnih dokumenata koji su potpisani pre dve godine.

"Polazimo od toga da su oni i dalje nesporna osnova za nagodbu. A da bismo postigli rešenje, moramo da idemo putem implementacije sporazuma", rekao je Peskov, prenose "RIA Novosti".

Partnerski odnosi između Rusije i Jermenije imaju duboke istorijske korene i svetlu budućnost, iako postoje osetljivi trenuci, kazao je ruski zvaničnik.

Sukob u Nagorno Karabahu se ponovo razbuktao krajem septembra 2020. godine, kao nastavak na dugogodišnji konflikt koji je doveo do mnogobrojnih civilnih žrtava. Strane su nekoliko puta pokušavale da zaključe primirje, a kao uspešan se pokazao sporazum postignut u noći 10. novembra. Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da potpuno prekinu vatru, da ostanu na svojim pozicijama, i razmene zarobljenike i tela poginulih.

Pored toga, Azerbejdžanu su vraćeni regioni Kelbadžar i Ličin, kao i deo regiona Agdam, koji su ranije bili pod kontrolom nepriznate Republike Nagorno-Karabah. Ruske mirovne snage su stacionirane u regionu.

Jerevan i Baku su prošle godine, uz posredovanje Rusije, SAD i Evropske unije, započeli razgovore o budućem mirovnom sporazumu.

image