Srbija i Balkan

Hag spremio priručnik za naše škole

Priručnik Haškog suda o tome kako koristiti arhivsku građu za podučavanje istorije o sukobima devedesetih trebalo bi da bude objavljen sredinom juna, pišu "Večernje novosti"
Hag spremio priručnik za naše školeGetty © Pool / Pool

Istoriju ne pišu sudovi, niti politički moćnici kakvi su oni koji stoje iza haškog mehanizma, komentarišu sagovornici beogradskih "Večernjih novosti" program "Vodič za nastavnike istorije – kako koristiti arhivsku građu za podučavanje istorije o sukobima devedesetih" koji je pokrenuo Mehanizam za krivične sankcije za bivšu Jugoslaviju.

U Mehanizmu tvrde da je priručnik namenjen nastavnicima istorije koji žele da unaprede svoja znanja i veštine u korišćenju arhivske građe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju kada pripremaju časove istorije o sukobima iz devedesetih godina.

Za Zorana Živanovića koji je radio kao advokat u više procesa u Haškom sudu neprihvatljivo je da presude iz Haga budu dovoljan izvor za istorijsku građu.

"U svakoj presudi o Srebrenici pominje se različit broj žrtava, pa koji su onda uzeli za priručnik", pita se u izjavi za "Novosti" ovaj advokat.

Živanović kaže da bi priručnik mogao biti od koristi, ukoliko bi postojao predmet koji se zove Haški tribunal, jer bi mogla da se proučava metodologija rada.

"Stranke dolaze do određenih dokaza, prezentuju one koje im odgovaraju u procesu, ostale ne pokazuju i sud donosi odluku. Presuda nije potpuna istorijska istina", napominje Živanović.

Istoričar prof. dr Miloš Ković podseća da se Mehanizam za krivične sankcije za bivšu Jugoslaviju još u vreme dok se zvao Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, suočio s pitanjem da li bi trebalo da se bavi istorijom.

"Poučeni neuspesima sa optužnicama protiv Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja, koje su više ličile na paraistorijsko štivo o zlim Srbima, nego na sudske akte, njihovi stručnjaci savetovali su im da se okanu srpske istorije i da se koncentrišu na utvrđivanje krivice u konkretnim slučajevima", kaže Ković.

Očigledno je, dodaje on, da ih ni u Sudu ni u Mehanizmu nisu poslušali, jer time bi se odrekli svog osnovnog zadataka: dokazivanja da su za sve ratove i zločine na Balkanu, od 1912. do danas krivi Srbi.

Sagovornik "Novosti" upozorava da su u našem školskom sistemu uveliko zaživeli projekti u kojima Mehanizam i njegovi NATO finansijeri obučavaju srpske nastavnike da našoj deci predaju "hašku istoriju", po kojoj su njihovi preci bili ratni zločinci, a ne heroji i mučenici.

U Haškom mehanizmu kažu da su vodič izradili u saradnji sa Evropskim udruženjem nastavnika istorije i predstavnicima udruženja nastavnika iz cele bivše Jugoslavije. Iz Srbije su u tom poslu učestvovali profesor istorije na Filozofskom fakultetu Marko Šuica i nastavnik istorije u OŠ "Branko Radičević" u Batajnici Aleksandar Todosijević.

"Priručnik će biti objavljen do sredine juna, kada će biti poznato više detalja, regionalnog je karaktera i namenjen je svim nastavnicima istorije u zemljama bivše Jugoslavije", kaže Todosijević.

On napominje da upotreba priručnika u školama nije obavezna, da njegov sadržaj neće jednog dana postati i deo gradiva iz istorije, a da nastavnici mogu, ali ne moraju da ga koriste.

Projekt je finansirala Evropska unija.

image