Svet

Britanija šalje Kijevu dronove velikog dometa, na leto i obuka pilota za F-16

Nova tura vojne pomoći biće isporučena tokom narednih meseci dok se Ukrajina priprema da pojača svoj otpor na frontu
Britanija šalje Kijevu dronove velikog dometa, na leto i obuka pilota za F-16www.globallookpress.com © IMAGO/PRESIDENT OF UKRAINE OFFIC

Britanija će poslati u Ukrajinu stotine novih dronova čiji je domet više od 200 kilometara, saopštila je tamošnja vlada nakon što je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski stigao u Ujedinjeno Kraljevstvo na razgovore s premijerom Rišijem Sunakom.

"Premijer će danas potvrditi nastavak britanske nabavke stotine projektila protivvazdušne odbrane i bespilotnih vazdušnih sistema uključujući stotine novih dronova dometa preko 200 kilometara", navodi se u saopštenju vlade koje je preneo Rojters.

Dodaje se da će "sve biti isporučeno tokom narednih meseci, dok se Ukrajina priprema da pojača svoj otpor" na frontu.

"Danas – London. Velika Britanija je lider kada je u pitanju jačanje ukrajinskih vojnih sposobnosti na kopnu i u vazduhu. Ova će saradnja danas biti nastavljena. Sastaću se sa svojim prijateljom Rišijem i pregovaraćemo", objavio je Zelenski na Tviteru.

Na leto i obuka ukrajinskih pilota za F-16

Ovog leta počeće prva faza obuke ukrajinskih pilota u Velikoj Britaniji za upravljanje raznim tipovima aviona, dok će kraljevina nastaviti sa naporima da Oružanim snagama Ukrajine obezbedi borbene avione F-16 koje želi Kijev, saopštila je pres služba britanske vlade.

"Ovo je odlučujući trenutak u pružanju otpora Ukrajine užasnom agresorskom ratu koji oni nisu izabrali niti podstakli. Njima je potrebna stalna podrška međunarodne zajednice… Ne smemo ih izneveriti", rekao je premijer Riši Sunak.

Ukrajinske vlasti su više puta tražile isporuke lovaca F-16. Istovremeno, Kijev ne veruje da će ih skoro dobiti. Naredna ofanziva Ukrajine će se izvesti bez njih, rekao je predsednik Vladimir Zelenski, priznajući da je vojsci teže da se bori bez zapadnih borbenih aviona.

Podsećamo, prošle nedelje Velika Britanija je postala prva zemlja koja je počela da snabdeva Ukrajinu krstarećim raketama dugog dometa koje će omogućiti ukrajinskim oružanim snagama da pogađaju ruske ciljeve – trupe i centre snabdevanja – duboko iza linija fronta.

Prošle godine Velika Britanija je pružila vojnu podršku Ukrajini u vrednosti od 2,3 milijarde funti i time se našla na drugom mestu posle Sjedinjenih Država po pitanju pružanja pomoći. Vlasti su se obavezale da neće smanjiti podršku ove godine. Od početka specijalne operacije, kraljevina je obučila 15.000 ukrajinskih vojnika na svojoj teritoriji.

Zelenski se tokom proteklog vikenda sastao s nemačkim, francuskim i italijanskim liderima tražeći da se poveća vojna i finansijska podrška Ukrajini.

image