Svet

Borelj otkrio rupu u sankcijama: EU da zaustavi uvoz indijskog goriva koje proizvode od ruske nafte

Indija iskoristila sankcije EU da uz popust kupuje rusku naftu, a prerađevine po punoj ceni prodaje Zapadu
Borelj otkrio rupu u sankcijama: EU da zaustavi uvoz indijskog goriva koje proizvode od ruske nafteGetty © Mario Tama / Staff

EU bi trebalo da preduzme mere protiv Indije, koja navodno prerađuje naftu iz Ruske Federacije za prodaju u Evropi, rekao je specijalni predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj u intervjuu za "Fajnenšel tajms".

"Ako u Evropu uđu dizel ili benzin koji dolaze iz Indije i proizvode se od ruske nafte, ovo je svakako zaobilaženje sankcija, i zemlje članice (EU) treba da preduzmu akciju", rekao je Borelj.

Indija je postala jedan od najvećih kupaca ruske sirove nafte od kada je Zapad uveo sankcije Moskvi, koju posle prerađuju i po punoj ceni prodaju u Evropi. Ta trgovina je, navodi "Fajnenšel tajms", legalna, ali smeta onima koji pokušavaju da uguše rusku ekonomiju koja, delom, zavisi i od prodaje svoje nafte.

Borelj je rekao da je zahvaljujući ograničenju cena ruske nafte koje su nametnule zemlje G7 Indija je mogla da koristi jeftinije sirovine. Prema pisanju lista, šef diplomatije EU je primetio da se oseća neprijatno što se najveći deo ove nafte sada navodno vraća u Evropu u obliku rafinisanog goriva.

"U redu je da Indija kupuje rusku naftu... Ali ako je koriste da budu centar koji prerađuje rusku naftu i prodaje nusproizvode nama... moramo delovati", rekao je on i dodao: "Ako oni prodaju, to je zato što neko kupuje. A mi moramo da pazimo ko kupuje".

Sankcije za rusko gorivo stupile su na snagu 5. februara: Evropska unija je zabranila uvoz ruskih naftnih derivata, dok su EU i zemlje G7 postavile gornju granicu cena za njih. Granica je postavljena na 100 dolara po barelu za naftne derivate iz Rusije kojima se trguje uz premiju u odnosu na referentni kvalitet nafte (dizel gorivo), i 45 dolara po barelu za one kojima se trguje uz popust (mazut). Za jedan broj zemalja napravljeni su izuzeci od sankcija.

Moskva je više puta upozoravala da je Zapad napravio ozbiljnu grešku odbijajući da kupuje ugljovodonike od Rusije i da će upasti u novu, jaču zavisnost zbog poskupljenja. Moskva je navela da će oni koji odbiju njihovu naftu i gas i dalje kupovati isti, samo skuplje i preko posrednika.

Ruska Federacija je više puta poručila da će se nositi sa pritiscima sankcija koje je Zapad počeo da vrši na Rusiju pre nekoliko godina i nastavlja da povećava. Moskva je primetila da Zapadu nedostaje hrabrosti da prizna neuspeh sankcija protiv Ruske Federacije.

U samim zapadnim zemljama više puta su se čula mišljenja da su antiruske sankcije neefikasne. Ruski predsednik Vladimir Putin ranije je izjavio da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija za Zapad, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. 

Vredi pomenuti i da se Borelj okuražio na početku leta, posle relativno blage zime. Koliko će podrška embargu ruske nafte i gasa od kojih zavise brojne zemlje EU potrajati kada temperature padnu, ostaje da se vidi.

image