Srbija i Balkan

Profesor Pete gimanzije o haškom vodiču za škole: Suvišno je govoriti istoričarima kako da rade

Samo na osnovu novinskih vesti, stekao se utisak da je to nekakva posebna istorija, čisto u metodološkom smislu, da je sad to nešto što zahteva nekakvu instrukciju odatle da bi istoričari znali kako da se postave prema tim istorijskim izvorima, istakao je profesor istorije Marko Pištalo
Profesor Pete gimanzije o haškom vodiču za škole: Suvišno je govoriti istoričarima kako da radeGetty © Michel Porro/Getty Images

Suvišno je govoriti istoričarima kako da rade, jer je tačno razrađeno kako se radi sa istorijskim izvorima, rekao je danas profesor istorije iz Pete beogradske gimnazije Marko Pištalo, komentarišući "Vodič za nastavnike istorije - kako koristiti arhivsku građu za podučavanje istorije o sukobima devedesetih", koji je osmislio Mehanizam za krivične sankcije za bivšu Jugoslaviju.

U Haškom tribunalu tvrde da je priručnik namenjen nastavnicima istorije koji žele da unaprede svoja znanja i veštine u korišćenju arhivske građe Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kada pripremaju časove istorije o sukobima iz devedesetih.

"Samo na osnovu novinskih vesti koje imamo sada, stekao se utisak da je to nekakva posebna istorija, čisto u metodološkom smislu, da je sad to nešto što zahteva nekakvu instrukciju odatle da bi istoričari znali kako da se postave prema tim istorijskim izvorima", istakao je on za Tanjug.

Pištalo je rekao da i on sam, kao profesor istorije, ne zna mnogo o sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

"Šta znači znati? Znanje nije skup činjenica. Znati u istorijskom smislu znači objasniti. Istorija nije definisana samo kao prosto prepričavanje događaja", naveo je Pištalo.

image