Rusija

Zaharova o sporazumu o žitu: Nećemo odstupiti od svojih zahteva, zna se šta je potpisano

Obaveze koje sve strane treba da ispoštuju se dobro znaju, sve piše u dogovoru, poručuju iz Moskve, dok međunarodna zajednica razmatra da li će sporazum o žitu i ovaj put biti produžen
Zaharova o sporazumu o žitu: Nećemo odstupiti od svojih zahteva, zna se šta je potpisanowww.globallookpress.com © news.ru via globallookpress.com

Rusija neće odstupiti od svojih stavova i zahteva kada je reč o prehrambenom sporazumu, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za televiziju "Zvezda", dodavši da se "ne radi o tome da jedna zemlja ili grupa zemalja realizuje svoje interese, dok drugi treba da čekaju da na njih dođe red". 

"Neće doći do odstupanja od stava da treba da se ispoštuju uslovi koje ne samo da je naša strana postavila, već koji su ušli u dogovor i koji su zapečaćeni obavezama strana koje su potpisale sporazum o žitu, jer, kao što je to već rekao ministar spoljnih poslova Rusije, to je deo paketa ovog sporazuma", rekla je Zaharova. 

Komentarišući šta će biti sledeći korak Moskve, ona je rekla da je uverena da će odluka svakako biti objašnjena i još jednom istakla da će sve ono što je već govorilo rusko rukovodstvo, a da se ticalo sporazuma o žitu, biti osnova na osnovu koje će biti doneta odluka o tome da li će ovaj sporazum ponovo biti produžen ili ne. 

Podsetimo, dogovor o žitu, koji je postignut prošle godine između Turske, Ukrajine, Rusije i UN-a, ističe sutra, 18. maja. Uprkos tome što je sporazum potpisan u julu prošle godine, što implicira da je aktivan već manje od godinu dana, onaj njegov deo koji se odnosi na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda još nije ispoštovan. Moskva je više puta ukazivala na problem i pozivala na poštovanje potpisanih normi. 

Da li će sporazum i ovaj put biti produžen na 60 dana, još se ne zna.

Turski ministar odbrane pre nekoliko dana izjavio je da smatra da će ipak doći do njegovog produžetka, ali da će to ujedno biti i poslednji put da se Moskva odlučila na ovakav korak, dok iz ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova poručuju da nije isključeno da će sporazum prestati da bude aktivan 18. maja, jer je situacija ocenjena kao nejasna.  

image