Rusija

Peskov: Ne znamo da li Zapad planira mir, ali znamo da snabdeva Kijev smrtonosnim oružjem

Portparol Kremlja je odbio da komentariše najnovije izjave publiciste Simora Herša o grupi evropskih zemalja koje tajno pozivaju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da okonča sukob
Peskov: Ne znamo da li Zapad planira mir, ali znamo da snabdeva Kijev smrtonosnim oružjem© Tanjug/AP Photo/Natacha Pisarenko

Kremlj ne primećuje i ne zna da li zapadne države planiraju mir u Ukrajini, ono što vidimo je da ne prestaju da snabdevaju Kijev smrtonosnim oružjem, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Portparol Kremlja je odbio da komentariše najnovije izjave američkog novinara i dobitnika Pulicerove nagrade Simora Herša o grupi evropskih zemalja na čelu sa Poljskom koje tajno pozivaju ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da okonča sukob, čak i po cenu njegove ostavke.

"Ne znamo šta govori Herš. Vidimo samo činjenice - slanje oružja i municije - to vidimo", odgovorio je Peskov.

Grupu zemalja koje, prema rečima Herša, predlažu mirovne pregovore čine baltičke i istočnoevropske zemlje, među kojima su Litvanija, Letonija, Estonija i Mađarska.

Međutim ukrajinski predsednik ne pristaje na to i počinje da gubi podršku suseda, dodaje Herš.

Rusija je ranije poslala diplomatsku notu članicama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju, a NATO se isporukom oružja "igraju vatrom".

Pritom, oružje koje Zapad šalje dospeva na crno tržište i u ruke terorista, što, kako je zaključilo rusko MSP, ugrožava bezbednost celog sveta.

image