Rusija

Zaharova: EU pokazala da je kriza u Ukrajini odličan način da se popuni budžet

Za ukrajinskih 63 miliona tona poljoprivrednih proizvoda EU je Kijevu platila 26 milijardi evra, a uspela je da mu kroz "koridore solidarnosti" proda 23 miliona tona sopstvenih proizvoda za ukupno 48 milijardi evra, objasnila je ruska zvaničnica
Zaharova: EU pokazala da je kriza u Ukrajini odličan način da se popuni budžetwww.globallookpress.com © MFA Russia

Takozvana solidarnost EU i pomoć Ukrajini u rešavanju "problema sa žitom" je privrednicima iz EU već donela više od 20 milijardi evra za period od maja 2022. do marta 2023. godine, ukazala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova tokom današnjeg brifinga.

"Evropska unija je uspela da pokaže da je ukrajinska kriza odličan način da se popuni budžet. Tako se brinu o slabijima od sebe", naglasila je.

Za ukrajinskih 63 miliona tona poljoprivrednih proizvoda EU je Kijevu platila 26 milijardi evra, a uspela je da mu kroz "koridore solidarnosti" proda 23 miliona tona sopstvenih proizvoda za ukupno 48 milijardi evra, objasnila je ruska zvaničnica.

"Elementarna matematika vas tera da razmislite ko zaista profitira od eskalacije sukoba", dodala je.

Uloga Zapada u sukobu postaje sve jasnija, naglasila je i dodala da je Ukrajina za zapadne zemlje samo oruđe, a Ukrajinci pijuni koje Zapad žrtvuje u sukobu sa Rusijom.

Međutim, otvoreno učešće Zapada neće zaustaviti Rusiju u ispunjenju ciljeva Specijalne vojne operacije (SVO).

"Ruska PVO demonstrira visoku efikasnost u borbi protiv američkih 'himarsa' i francusko-britanskih krstarećih raketa. Anglosaksoncima neće pomoći ni obuka ukrajinskih pilota u korišćenju borbenih aviona F-16 zakazane za leto", naglasila je ruska zvaničnica.

Ukrajina je u poslednje vreme značajno povećala intenzitet granatiranja ruskih teritorija, primetila je ruska zvaničnica i podsetila na 12. maj kada je na Lugansk izvršen masovni napad britanskim raketama dugog dometa "storm šedou".

"Kijevski režim ne izvodi udare po vojnim ciljevima, već po civilnim preduzećima i stambenim naseljima gde žive civili. Ali, kao i uvek, organizacije koje brinu o ljudskim pravima nisu obratile pažnju na ova očigledna kršenja međunarodnog humanitarnog prava", rekla je.

Rusija traži istragu događaja u Buči

Zapadni zvaničnici nastavljaju da menjaju istinu o događajima u Buči krajem marta 2022. godine, podsetila je Zaharova i pozvala na poštenu i nepristrasnu istragu događaja u Buči.

Istraga bi morala da odgovori na jednostavna pitanja o identifikaciji leševa, vremenu i uzrocima smrti ljudi, tragovima mogućeg kretanja tela, naglasila je.

"Odgovori na ova pitanja još nisu dati", kazala je Zaharova i podsetila na zahtev koji je Rusija poslala generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kome je tražila da se dostavi kompletan spisak imena stanovnika Buče koji su umrli u navedenom periodu.

Ovakvi postupci ukrajinskih vlasti i njihovih zapadnih pokrovitelja dokazuju da je potreba da se ispune postavljeni zadaci denacifikacije i demilitarizacije aktuelnog kijevskog režima opravdana, kazala je.

"Svi ciljevi SVO će sigurno biti realizovani", zaključila je Zaharova.

Dan slovenske pismenosti i kulture

Na Dan slovenske pismenosti i kulture koji se obeležava 24. maja obeležava se zajedničko poreklo slovenskih jezika i koji su jasan dokaz neraskidive istorijske povezanosti i kulturnog jedinstva slovenskih naroda, primetila je ruska zvaničnica.

"Ruski jezik ostaje glavno sredstvo međuetničke komunikacije u organizaciji Zajednice nezavisnih država, doprinosi jačanju humanitarnog dijaloga, saradnje i međusobnog razumevanja među ljudima", ukazala je ruska zvaničnica.

Moskva će Dan slovenske pismenosti proslaviti prazničnim koncertom na Crvenom trgu uz podršku Ministarstva kulture Rusije i Vlade Moskve, kada će se obratiti Njegova Svetost Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril.

image