Srbija i Balkan

(Ne)očekivano iz Crne Gore: I posle Mila – Milo

Počasnu titulu, na koju ima pravo po prestanku funkcije, Đukanović bi mogao da koristi u narednih pet godina, što bi se praktično poklopilo i s njegovim odlaskom u starosnu penziju
(Ne)očekivano iz Crne Gore: I posle Mila – Milo© Tanjug/AP Photo/Risto Bozovic

Odlazeći predsednik Crne Gore Milo Đukanović najverovatnije će nakon prestanka funkcije iskoristiti zakonsku mogućnost i steći počasni naziv – bivši predsednik države, prenose podgoričke "Vijesti".

Tu počasnu titulu, na koju ima pravo po prestanku funkcije, mogao bi da koristi u narednih pet godina, što bi se praktično poklopilo i s njegovim odlaskom u starosnu penziju – u februaru 2028. napuniće 66 godina.

Ukoliko stekne počasni naziv – bivši predsednik Crne Gore imaće pravo na naknadu zarade, kancelariju, jednog savetnika i službenika za vršenje administrativnih i tehničkih poslova, kao i pravo na korišćenje službenog automobila, ali i zvaničnu policijsku pratnju u skladu s bezbednosnom procenom. Takođe, biće pozivan na sve državne svečanosti u skladu s pravilima državnog protokola.

Pomenuto zakonsko pravo imaju svi tamošnji predsednici koji su tu dužnost obavljali od osamostaljenja Crne Gore 3. juna 2006. a prema Zakonu o predsedniku, koji je donesen 2018. godine.

Đukanoviću funkcija zvanično prestaje nakon inauguracije novog predsednika Jakova 20. maja 2023.

Prvi počasni predsednik Crne Gore je Filip Vujanović, koji će tu titulu imati još nekoliko dana, kada ističe rok od pet godina tokom kojih je koristio privilegije.

image