Ekonomija

Istorijska kriza: Domaćinstva u Britaniji za struju izdvojila 29 miliona funti više

Banka Engleske upozorava na konstantnu inflaciju
Istorijska kriza: Domaćinstva u Britaniji za struju izdvojila 29 miliona funti višeGetty © Sean Gallup / Staff

Porast veleprodajnih cena električne energije prošle godine primorao je potrošače u Velikoj Britaniji da plaćaju više nego dvostruko više račune za struju nego pre krize, prema studiji Univerzitetskog koledža u Londonu.

Elektrane u Britaniji zaradile su 49,5 milijardi funti (61,7 milijardi dolara) prihoda tokom 2022. godine, u poređenju sa prosekom od 20,5 milijardi funti u 2018. i 2019. godini, navodi se u studiji.

Oko 70 odsto tih dodatnih tarifa otišlo je za elektrane na gas i kompanije za obnovljivu energiju.

"Eksplodirajući troškovi za potrošače tokom prošle godine naglašavaju potrebu da se britansko tržište električne energije odvoji od promenljivih cena fosilnih goriva", rekao je Majkl Grub, profesor na Institutu za održive resurse i jedan od autora izveštaja.

Brojke ukazuju na istorijsku krizu troškova života sa kojom se suočava Velika Britanija, gde Banka Engleske upozorava na upornu inflaciju, koja sada prelazi 10 odsto. Dok je vladin program subvencionisanja energenata donekle zaštitio potrošače, domaćinstva i dalje plaćaju rekordne račune.

Prihod proizvođača gasa se više nego utrostručio na oko 19 milijardi funti.

Iako su troškovi goriva tih preduzeća pratili višu cenu gasa, ona su i dalje imala koristi jer je cena struje porasla još više, navodi se u studiji.

image