Svet

Peking: Ne postoji čudotvorni lek za rešavanje ukrajinske krize

Sve strane bi trebalo da akumuliraju uzajamno poverenje i stvore uslove za mirovne pregovore, kazao je specijalni predstavnik Kine za evroazijska pitanja Li Huej
Peking: Ne postoji čudotvorni lek za rešavanje ukrajinske krizeGetty © Photo by Andrew Wong/Getty Images

Ne postoji čudotvorni lek, za rešavanje ukrajinske krize i sve strane bi trebalo da stvore uslove za mirovne pregovore, izjavio je specijalni predstavnik Kine za evroazijska pitanja Li Huej. 

"Ne postoji Panacea, tj čudotvorni lek za rešavanje ukrajinske krize. Sve strane bi trebalo da akumuliraju uzajamno poverenje i stvore uslove za mirovne pregovore", kazao je Huej tokom pregovora sa ukrajinskim vlastima.

Kako navodi Ministarstvo spoljnih poslova Kine, Huej je izložio ukrajinskoj strani kinesku poziciju prema političkom rešenju ukrajinske krize.

On je naveo da Kina igra konstruktivnu ulogu u ublažavanju humanitarne situacije u Ukrajini i da će nastaviti da pruža pomoć u skladu sa svojim mogućnostima.

Prema njegovim rečima, Kina je spremna da pomogne međunarodnoj zajednici u formiranju "najvećeg zajedničkog imenioca" za rešavanje ukrajinske krize na osnovu pozicije koju je ranije izložila kineska strana i da uloži sopstvene napore da što pre prekine ratne sukobe i uspostavi mir.

Li Huej boravio je u poseti Ukrajini od 16. do 17. maja, gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, šefom kabineta Zelenskog Andrejem Jermakom, ministrom inostranih poslova Ukrajine Dmitrijem Kulebom, kao i rukovodiocima Ministarstva odbrane, Ministrstva energetike i Ministrstva infrastrukture.

Teme sastanaka su bili problemi političkog rešavanja ukrajinske krize i kinesko-ukrajinski odnosi. U okviru svoje turneje posetiće i Poljsku, Francusku, Nemačku i Rusiju.

Podsetimo, kineske vlasti su predložile svoj mirovni plan koji uključuje 12 tačaka, među kojima su poziv na prekid vatre, poštovanje legitimnih interesa svih zemalja u oblasti bezbednosti i rešavanje humanitarne krize u Ukrajini. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina, mnoge tačke kineskog mirovnog plana mogu se uzeti kao osnova za rešenje kada za to budu spremni na Zapadu i u Kijevu.

image