Svet

"Bild": Kraj bitke za Bahmut, Ukrajinci drže samo jednu ulicu

Ukrajinci kontrolišu samo jednu stranu najzapadnije ulice u gradu, "Vagnerovci" najavljuju skoru pobedu, piše nemački sajt
"Bild": Kraj bitke za Bahmut, Ukrajinci drže samo jednu ulicu© Tanjug/AP Photo/Libkos

Nakon više od osam meseci žestokih borbi, ruska vojska se nalazi na samo nekoliko dana od potpunog zauzimanja Bahmuta, piše nemački "Bild".

Prema istraživanjima nemačkog lista, borba za taj grad se privodi kraju, nakon što su pripadnici grupe "Vagner" tokom poslednjih 18 sati uspeli da probiju redove ukrajinske vojske i uđu u zapadni deo grada.

Ukrajinci sada kontrolišu samo jednu stranu najzapadnijeg dela ulice u gradu. Iza nje se nalazi samo nekoliko garaža i oko dva kilometra praznog prostora do sledećeg sela Ivanovskoje, koji se nalazi pod kontrolom Ukrajinaca.

"Vagnerovci" su juče objavili da su njihove snage došle do zapadnih delova grada i da se nalaze na "250 metara od pobede".

Ukrajinska vojska je u sredu objavila video sadržaj koji potvrđuje te tvrdnje. Video u trajanju od 26 sekundi pokazuje ukrajinskog vojnika koji ispljuje granatu sa leve strane Juvilejne ulice, nakon čega se povukao u zaklon.

Iz toga se može zaključiti da su ruske trupe došle do istočne strane te ulice, tako da sada kontrolišu 99 odsto Bahmuta. Ukrajinci, s druge strane, drže tek dvadesetak zgrada, odnosno oko jedan odsto grada, navodi "Bild".

Ukrajinski vojnici su objavili još jedan video, na kome se vide vojnici koji peške napuštaju grad u plamenu.

Kako navodi taj nemački list, ukrajinski miliblogeri već su počeli sa "kontrolom štete", kako bi pripremili javnost za skori pad Bahmuta.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je taj grad pre nekoliko meseci nazvao "neosvojivom tvrđavom".

Pušilin: Bahmut će uskoro biti oslobođen

Šef administracije DNR-a Denis Pušilin danas je potvrdio da će Bahmut biti oslobođen veoma brzo, ocenivši da se situacija u toj ključnoj tački fronta, a posebno na bokovima grada, poboljšava.

Napredak je postignut između ostalog i zahvaljujući borcima Prvog armijskog korpusa ruske vojske, dodao je on.

Prema njegovim rečima, očekuje se da će se u narednih nekoliko dana u Bahmutu pojaviti hitne službe koje će se pozabaviti daljim akcijama u tom skoro razrušenom gradu.

"Nije mnogo ostalo do oslobođenja Bahmuta. U njemu Grupa 'Vagner' napreduje i danju i noću. Jačamo svoje pozicije i na bokovima. Situacija nije laka, neprijatelj prebacuje rezerve u grad. Ali mislim da (postoje) svi preduslovi ne samo da zadržimo osvojene pozicije, već da dođe do potpunog oslobođenja grada. Izgledi za to su vrlo povoljni", rekao je Pušilin.

image